Светски дан науке доноси и 30% попуста на књиге о науци за децу

7 новембра, 2019

Светски дан науке обележава се 10. новембра. Установио га је Унеско, а он се широм света обележава од 2002. године како би се скренула пажња на потребу за новом везом између науке и друштва.

Како би науку приближио деци и младима, Креативни центар се труди да у својој понуди има занимљиве књиге из области популарне науке. Досад је ова издавачка кућа добила чак десет Награда Невен за популарну науку, а та издања одлично су примљена и у свету и преведена на велики број језика.

„Популарна наука заправо јесте наука! Али то је наука за оне који нису научници, за оне који су сувише мали да би то били, за оне који воле и за оне који не воле да уче, за оне који хоће много да сазнају и за оне који желе добро да се забављају. А таквих је много више од оних који су већ добили Нобелову награду“, навела је Милена Трутин, уредница издања из области популарне науке у Креативном центру.

Међу најновијим издањима Креативног центра издавајају се две изузетно интересантне књиге са прозорчићима намењене свима који су старији од 9 година, а љубитељи су науке.

Чуда технике

Књига Чуда технике пружиће деци прилику да се на забаван и инспиративан начин упознају са узбудљивим светом технике и инжењерства.

Инжењеринг помаже у уобличавању света око нас – од кућа и градова у којима живимо до начина на који путујемо, па чак и до звука музике коју слушамо. Отварајући мноштво прозорчића, деца ће открити како инжењеринг функционише, шта све инжењери раде и како стварају бољи свет. Сазнаће шта држи авионе у ваздуху, како бицикл успорава или убрзава, шта се дешава са ракетом после узлетања, како облакодери могу да издрже земљотрес и многе друге занимљивости.
Књига Чуда технике објављена је 2018. године у Енглеској у част обележавања Године инжењера, кампање коју је британска влада покренула како би скренула пажњу младима на једно од најважнијих и најтраженијих занимања данашњице.

„Без обзира на то да ли ће ову књигу наћи у школи, библиотеци или на полици код куће, сигурна сам да ће ово револуционарно издање многе будуће проналазаче и инжењере подстаћи на размишљање о томе како могу променити свет“, навела је Нусрат Гани, чланица британског Парламента и координаторка пројекта „Година инжењера“.

Математика са 86 прозорчића за отварање

Нова књига Математика са 86 прозорчића за отварање намењена је млађим основцима и уводи их у свет те занимљиве науке.

Деца ће уз помоћ ове књиге схватити да математика не служи само за решавање задатака у уџбеницима већ и да је примењујемо у свакодневном животу на различите начине – кад нешто бројимо, меримо и проналазимо решења за разне проблеме. У књизи се налази 86 прозорчића иза којих се крију решења различитих математичких проблема и мозгалица, а отварањем прозорчића читаоци ће открити да математика може бити забавна.

Поводом Светског дана науке издавачка кућа Креативни центар организовала је акцију Недеља науке. Током ове акције, која ће важити од 7. до 14. новембра, 12 одабраних књига чија је тема наука за децу биће на посебном попусту од 30%. Ова акција важи у Клубу књижари Креативни центар у Београду (ТЦ Еуроцентар, Македонска 30), као и на сајту ове издавачке куће.

“Док дете одраста, као неком геометријском прогресијом скраћује се време које проводи с породицом, а то родитељима намеће нов задатак – да време које проводе с децом учине што садржајнијим и занимљивијим. Наравно, решење је у томе да чланови породице раде нешто заједно, а експерименти из књига популарне науке као створени су за такво дружење! Прочита се упутство, припреми материјал и настаје – чаролија! У кући ће се можда појавити понека шољица у којој расту кристали или ће се под руком наћи неки импровизовани музички инструмент за проучавање преношења осцилација кроз ваздух. Деца после таквих дружења почињу да размишљају природњачки, схватају да нешто наизглед једноставно може бити веома сложено, а да су сложени проблеми често у суштини једноставни. Не морају да постану научници, али ће лакше завршити школе које одаберу. И још нешто, али не мање важно – деца ће памтити експерименте као нешто најлепше што су радила с родитељима”, наводи Милена Трутин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Светски дан науке доноси и 30% попуста на књиге о науци за децу"

  1. Alex каже:

    Jako lepe vesti. Misljenja sam da su deca danas jako opterecena, da se u skoli uci dosta nebitnih stvari i da pored svih vannastavnih aktivnosti deca vise nemaju detinjstvo…ALI! Mnogo je dece zeljno ucenja, nisu sva deca ista i drago mi je kada postoji mogucnost da im se isto pruzi.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама