Svi biseri sa onlajn nastave “Joj, izvinite, nastavnice, sečem slaninu”

decembar 5, 2020

Onlajn nastava u doba pandemije. Naporna, komplikovana, povremeno izvor nezadovoljstva i razmirica. Da može da bude duhovita, pokazao je klip koji je ovih dana kružio internetom, gde tata budi dete u 4:15 ujutru, kako bi postiglo sve što treba za taj dan.

I ovaj klip je, iako duhovit, na svoj način kritika obrazovnom sistemu. Ali, da onlajn nastava i te kako može biti izvor smeha, razonode i zabave u pojedinim trenucima, pokazali su nastavnici u svojoj Fejzbuk grupi gde su podelili dogodovštine sa časova.

Mi smo izdvojili one najzanimljivije. Neki od njih su izgovori za kašnjenje, drugi su zanimljiva pitanja usred časa, a ima tu i predloga da se mama opomene za svoje ponašanje u ednevniku.

– Nisam imao interneta, a nemam ni sada… (poruka u Gugl učionici)

– Razredna, kad počinje ta hotlajn nastava?

– Sad ću da stignem, samo da jem.

– Nastavnice, neko mi je zvonio na vrata. Mogu li da odem da ih otvorim?

– Izvinite, morao sam da nahranim svinje. (mi bismo ovom vrednom đaku sve opravdali)

– Nastavnice, izvinite što kasnim, kratio (sjekao) sam drva, ušao sam u kuću da se ugrijem i sad opet moram da nastavim. (bravo i za ovog vrednog momka!)

– Je l’ mogu da odem da operem zube? Nisam stigla, a ne mogu ovako. (prvi čas ujutru)

– Razredna, molim vas, recite profesorima da malo sačekaju s tim zadacima jer nisam u gradu, a Edmodo mi je instaliran na drugom telefonu.

– Nastavnice, nešto ste zabagovali, ne pomerate se.

Za vreme časa jedne nastavnice čulo se nekakvo ritmično lupkanje. Na njeno pitanje: “Šta je to?”, đak odgovara: “Joj, izvinite, nastavnice, sečem slaninu.”

Bilo je tu i onih koji su imali pomoć prilikom provera znanja…

… ali i onih koji jednostavno nisu uspevali da utišaju svoje ukućane pa su imali zanimljive predloge za nastavnicu kako to rešiti.

Kod kuće je nezgodno, i mirisi iz kuhinje mame…

A ni helikopter roditelji nisu nedostajali…

Dok se svi uhodavamo u nov način rada, nadamo se da će nastavnici imati razumevanja za sve ove nezgodne situacije u kojima su se đaci nalazili. Jer, koliko je nama teško da radimo od kuće sa ukućanima kojima uvek nešto treba, toliko je i njima teško da prate nastavu dok iz kuhinje mirišu uštipci!

Fotografije: Snimak ekrana sa FB grupe Velika zbornica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Svi biseri sa onlajn nastave “Joj, izvinite, nastavnice, sečem slaninu”

 1. marko kaže:

  Savet za roditelje, ako čitaju ovo.
  Da bi izbegli da ih uhvati učiteljica ili nastavnik, kako pomažu deci, mogu da koriste viber za pc, ili watsaap za pc, tako što će detetu pisati poruke preko telefona, potrebno je samo da dete čita poruke sa ekrana laptopa, ili pc računara.Na ovaj način učiteljica nema šanse da provali pomaganje roditelja.Potrebno je da roditelji brzo kucaju i da na netu pronalaze odgovore.Još ako se prozor ovih programa stavi u nivou kamere, nema šanse da se primeti.
  Plus, može da pomogne ako se obori kvalitet snimka, umesto hd, da se stavi 144p, ili ne više od 240p…..
  Škola je samo mali deo života, a koja traje ceo život!

 2. Aleksa kaže:

  Sve ove pričice su veoma simpatične. Ima samo jedna mana. Gledajući poruke, koje pišu nastavnici, stičem utisak da su pojedini informatički (nekada je to bila daktilografski) nepismeni. A, bogami, ima i pravopisnih grešaka.
  Kako možemo da očekujemo od učenika da nam u Wordu pošalju ispravan rad ako sami nismo savladali program za obradu teksta?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama