Svi đaci će učiti računarstvo

11 avgusta, 2016

Mandatar Vučić najavio da će informatika biti obavezan predmet u osnovnim školama. Ministarstvo: Ova reforma biće sprovedena do naredne školske godine. Nedavno propao sličan pokušaj
komp
INFORMATIKA će biti obavezan predmet u osnovnim školama, obećao je u svom ekspozeu mandatar Aleksandar Vučić i naglasio da će u obrazovni sistem morati da se uloži neuporedivo više. Informatika će biti uvedena kao što je to urađeno u 13 zemalja EU i skandinavskim zemljama, najavio je Vučić, a kao rok je postavio mandat nove vlade. U Ministarstvu prosvete najavljuju da će to biti urađeno i mnogo brže, kako bi već u školskoj 2017/18. godini osnovci imali obavezne časove računarstva.
Ministarstvo prosvete je, naime, nedavno to pokušalo da uvede već za ovaj septembar, ali njihov predlog nije dobio podršku Nacionalnog prosvetnog saveta. Na glasanju su samo tri člana, od ukupno 43, podržala predlog da informatika osnovcima postane obavezan predmet.
– Naš plan je da informatika bude izmeštena iz predmeta Tehničko i informatičko obrazovanje, a da je zameni preduzetništvo, koje je premijer u ekspozeu takođe istakao kao važnu stavku – kaže za “Novosti” Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. – Sada su časovi informatike izborni i prvi problem je to što ne obuhvataju svu decu, a drugi što odnos nije isti kao da je reč o obaveznoj nastavi. Žao mi je što NPS nije podržao predlog da informatika bude obavezna. Zamerka je bila da škole nisu dovoljno opremljene računarima i da nastavnici nisu obučeni. Naše istraživanje je pokazalo da svega 15 od 1.000 škola obuhvaćenih anketom nema računarski kabinet. Polovina ispitanih ima jedan kabinet, a druga polovina ima više kabineta.
Ona najavljuje da će već od septembra organizovati onlajn podršku nastavnicima koji žele da se usavršavaju, kao i da će Ministarstvo pomoći školama koje nisu dovoljno opremljene da kupe ili da poprave računare. Internet vezu, kaže Markovićeva, imaju sve škole.
 

TELEFONI U NASTAVI
– Istraživanje na hiljadu učenika pokazalo je da samo devet đaka nema kompjuter ili pametni telefon. Upravo njihovi telefoni mogu da budu bolje nastavno sredstvo od polovine udžbenika u biblioteci, koji su napisani pre više decenija – smatra Katarina Aleksić. – Mobilne telefone ne treba zabranjivati, već ih treba koristiti na času, za nastavu. Ne mora država sve da nabavi. Treba da iskoristimo to što već postoji. Razvijanje logičkog informatičkog mišljenja može čak i bez računara da se radi.
Načinjen je, dodaje, tek mali, ali ipak važan korak, jer je NPS usvojio reformisane nastavne planove i programe izborne informatike i predmeta Od igračke do računara, za niže razrede osnovne škole.

– Novi programi biće uvedeni u peti razred osnovne škole, sve razrede gimnazije i prvi razred srednjih stručnih škola. Osnovci koji su počeli po starim programima, tako će i završiti – kazala je pomoćnica ministra.
Da bi sve bilo spremno za ozbiljnije časove računarstva, potrebno je i da u školama postoji neko ko brine o računarskoj mreži. Godinama nastavnici informatike besplatno izigravaju i majstore koji rasklapaju i popravljaju računare.
Reformom nastave informatike bavila se radna grupa koju su činili nastavnici, univerzitetski profesori i stručnjaci iz privrede. Osnovni cilj bio je da se, kroz ovu nastavu, uspostavi logično mišljenje kod dece. Svugde u svetu, objašnjava Katarina Aleksić, nastavnica informatike u beogradskoj OŠ “Branislav Nušić”, koncept nastave informatike je drastično izmenjen, pa i mi treba da pratimo te trendove.
– Dosadašnji model negovao je učenika korisnika, koga učimo da koristi kompjuterske programe. Mi želimo da napravimo učenika koji razume ono što koristi – objašnjava Aleksićeva. – Hoćemo da dete ume da osvetli pojavu ili problem, da ih raščlani na delove i da zna od čega su sačinjeni. Tako se razvija logičko mišljenje koje je najvažnije u savremenom obrazovanju. Učenje napamet je prevaziđeno, jer danas svaku informaciju dobijemo jednim klikom. Tehnologija trči napred i besmisleno ju je juriti, a jedino što uvek vredi je logičko mišljenje.
 
Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Svi đaci će učiti računarstvo

 1. mama kaže:

  Jadna deca vec su nepismena sad ce biti totalno.

  1. Ja kaže:

   Zašto onda idu na čosove srpskog jezika?

 2. Profesor kaže:

  Ako Vučić kaže deca ima da se penju na odžak, penjaće se.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama