Svi problemi onlajn nastave u Srbiji

1 decembra, 2020

Iako je neposredna nastava najbolji oblik nastave, a nastava na daljinu dobra dopuna klasične nastave, školski sistem u Srbiji ipak funkcioniše, ocenila je gostujući u Jutarnjem programu Milenija Simić Miladinović, novinarka Politike, koja prati prosvetu.

Milenija Simić Miladinović navodi da je još ranije ukazivano da je prelazak na onlajn nastavu najlošiji model, ali da su s druge strane nadležni uveravali da je sistem za takav način rada apsolutno spreman. Prva nedelja će tek pokazati koliko je situacija na terenu zaista dobra.

“Različita su iskustva. Jesu se škole opredelile za sisteme upravljanja učenjem, ali koliko će one biti u mogućnosti da sa tim sistemima koje imaju i raspolažu omoguće jednako obrazovanje, jednake mogućnosti za svu decu, to će se tek videti”, kaže Simić Miladinovićeva.

Ona podseća da je većina učitelja odlučna da deca ne izgube nijedan čas i da su vrlo posvećeni, požrtvovani, kao i da prihvataju da rade prekovremeno.

“Imamo učiteljice koje u prvoj smeni rade sa svojim odeljenjem, prvo sa jednim grupom, pa sa drugom, pa sa onom decom koja su roditeljskom odlukom na onlajn nastavi, a da onda u popodnevnoj smeni menjaju svoju koleginicu koja je na bolovanju iz opravdanih razloga zbog kovida. Rade od jutra do sutra”, ističe novinarka Politike.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku svi rade gde stignu, pa su direktori škola koji sve organizuju pravi heroji.

Nemaju svi đaci iste uslove za učenje

Iako zvanična statistika potvrđuje da najveći broj učenika ima mogućnost da isprati nastavu na daljinu, pitanje je koliko je sistem u mogućnosti da obezbedi svim đacima jednake uslove za školovanje.

“Imamo đake koji nose sa sobom laptop po dvorištu, tražeći signal za interet ne bi li poslali odgovor svojim učiteljima i nastavnicima u gugl učionicu. Dakle, pitanje je koliko je sistem u mogućnosti da obezbedi svim đacima jednake uslove za školovanje. Možda će većina moći da prati onalajn nastavu koristeći sva raspoloživa sredstva, ali imaćemo i onu decu koja možda nemaju ni televizor u kući, kojoj će nastavnici morati da pripreme štampane materijale, koji će takođe u pisanoj formi odgovarati na zahteve svojih nastavnika ili će razgovarati s njima telefonom”, ističe Milenija Simić Miladinović.

Treba uzeti u obzir koliko je porodica u Srbiji u kojima ima više učenika, jer u ovom trenutku treba svi da budu u realnom vremenu u svojim onlajn učionicama, kao i da li deca imaju tehničke mogućnosti, da li imaju prostora da se sklone u svoju sobu.

“Zamislimo situaciju da su u porodici dva prosvetna radnika koja moraju sa svojim đacima da budu na vezi, dakle tu će biti poteškoća”, dodaje Simić Miladinovićeva.

Da li će svi đaci biti ocenjeni?

Do kraja prvog polugodišta ostale su još tri nedelje, što nije mnogo i ne treba se čuditi što neki nastavnici već zaključuju ocene.

“Prvo polugodište je drastično skraćeno. Prvo tromesečje je trajalo deset nedelja, drugo traje svega pet, od toga imamo tri pred nama koje će biti onlajn. Nastavnici su na osnovu neposrednog rada s decom, na osnovu onlajna imali dovoljno vremena da izvedu ocene, a da bi se izvela zaključna ocena, uzimaju se u obzir sve te ocene”, navela je naša sagovornica i dodala da će biti sigurno učenika koji zbog odsustva ne mogu da budu ocenjeni.

Milenija Simić Miladinović zaključuje da je reč o krajnje atipičnom polugodištu u raljama epidemije i da će rupa u znanju biti, ali da će moći da se nadoknade kad se đaci vrate u školske klupe.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama