Свим факултетски образованим кадровима у школама плата од 96000 динара, захтев је УСПРС

13 октобра, 2021

Између 10 и 30 посто наставника у свим школама у Србији је тренутно ван система због заражавања, изолације или самоизолације, наводи се у саопштењу Уније синдиката просветних радника Србије. Проценат варира од школе до школе.

“Овом приликом обавештавамо јавност да је у школама скоро немогуће наћи стручне замене. Један од разлога за то јесте и зарада запослених, која је поново испод републичког просека за процентуално најобразованију струку у нашој земљи.” – наводи се у саопштењу које потписује Јасна Јанковић, председница Уније.

Она додаје да запошљавање у основним и средњим школама младима није привлачно и да, поред кадрова који већ дуго недостају, попут математичарa, информатичара, физичара, наставника страних језика, тренутно постоји и мањак предавача за матерњи језик, а недостају и учитељи.

“Ово би требало да буде јасан сигнал пред усвајање буџета за просвету који је и даље на дну европске лествице. Подсећамо, Унија СПРС се залаже за однос зарада у односу 1:3, где су минималне плате за помоћне раднике и теткице (око 32000 динара, у зависности од броја радних сати у месецу), два би били наши административни радници (око 64000 динара), а коефицијент 3, би носили сви факултетски образовани у школама (око 96000 динара).” – кажу из Уније и напомињу да, уколико Влада Србије настави да игнорише запослене у школама и вртићима, недостатак кадрова ће трајно урушити и квалитет наставе и њено несметано одвијање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Свим факултетски образованим кадровима у школама плата од 96000 динара, захтев је УСПРС

 1. MIROSLAV ĐORĐEVIĆ каже:

  Poštovani,

  Ja sam Fakultet ski obrazovan master učitelj. Tj. Profesor razredne nastave zbog velikog broja učitelja radim u osnovnu školu za obrazovanje odraslih u Vranju na mestu andragoški asistenta koji je plaćen sa srednjom školom. Koeficijent je 11,3 tako je sistematizovano radno mesto.

  Šta sa ovim da radim jel ima mogućnost plaćanja sa fakultetom?

  U grupi za obrazovanje odraslih sam se obratio i tako je plaćeno sa 11.3 takav sam odgovor dobio.

  Jel moguće neka promene i kome da se obratim za tim promenama?

  U ovaj tip škole radim već 5 godine i sa ovim načinom plaćanja…

 2. Nastavnica каже:

  96000?!Za sta?! Da li radite po 8 h dnevno? Pritom imate i letnji i zimski raspust! 50%vas se ne trudi da objasni toj deci nesto, a zna na privatnim casovima! Prvo roditeljima da se vrate pare za ove dve god tokom korone koji su potrosili na privatne casove! Da li ste ikada stali uz roditelje, djake? Povecanje nikako!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама