Svim fakultetski obrazovanim kadrovima u školama plata od 96000 dinara, zahtev je USPRS

13 oktobra, 2021

Između 10 i 30 posto nastavnika u svim školama u Srbiji je trenutno van sistema zbog zaražavanja, izolacije ili samoizolacije, navodi se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Procenat varira od škole do škole.

“Ovom prilikom obaveštavamo javnost da je u školama skoro nemoguće naći stručne zamene. Jedan od razloga za to jeste i zarada zaposlenih, koja je ponovo ispod republičkog proseka za procentualno najobrazovaniju struku u našoj zemlji.” – navodi se u saopštenju koje potpisuje Jasna Janković, predsednica Unije.

Ona dodaje da zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama mladima nije privlačno i da, pored kadrova koji već dugo nedostaju, poput matematičara, informatičara, fizičara, nastavnika stranih jezika, trenutno postoji i manjak predavača za maternji jezik, a nedostaju i učitelji.

“Ovo bi trebalo da bude jasan signal pred usvajanje budžeta za prosvetu koji je i dalje na dnu evropske lestvice. Podsećamo, Unija SPRS se zalaže za odnos zarada u odnosu 1:3, gde su minimalne plate za pomoćne radnike i tetkice (oko 32000 dinara, u zavisnosti od broja radnih sati u mesecu), dva bi bili naši administrativni radnici (oko 64000 dinara), a koeficijent 3, bi nosili svi fakultetski obrazovani u školama (oko 96000 dinara).” – kažu iz Unije i napominju da, ukoliko Vlada Srbije nastavi da ignoriše zaposlene u školama i vrtićima, nedostatak kadrova će trajno urušiti i kvalitet nastave i njeno nesmetano odvijanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Svim fakultetski obrazovanim kadrovima u školama plata od 96000 dinara, zahtev je USPRS

 1. MIROSLAV ĐORĐEVIĆ kaže:

  Poštovani,

  Ja sam Fakultet ski obrazovan master učitelj. Tj. Profesor razredne nastave zbog velikog broja učitelja radim u osnovnu školu za obrazovanje odraslih u Vranju na mestu andragoški asistenta koji je plaćen sa srednjom školom. Koeficijent je 11,3 tako je sistematizovano radno mesto.

  Šta sa ovim da radim jel ima mogućnost plaćanja sa fakultetom?

  U grupi za obrazovanje odraslih sam se obratio i tako je plaćeno sa 11.3 takav sam odgovor dobio.

  Jel moguće neka promene i kome da se obratim za tim promenama?

  U ovaj tip škole radim već 5 godine i sa ovim načinom plaćanja…

 2. Nastavnica kaže:

  96000?!Za sta?! Da li radite po 8 h dnevno? Pritom imate i letnji i zimski raspust! 50%vas se ne trudi da objasni toj deci nesto, a zna na privatnim casovima! Prvo roditeljima da se vrate pare za ove dve god tokom korone koji su potrosili na privatne casove! Da li ste ikada stali uz roditelje, djake? Povecanje nikako!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama