Svoj deci u Beogradu vaučeri od 6000 dinara, Šapić najavio proširenje kapaciteta dnevnog boravka u SVIM školama

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je danas da će vaučere u iznosu od 6.000 dinara dobiti sva deca u Beogradu, zaključno sa đacima četvrtog razreda srednje škole, kao i svi zaposleni u obrazovnim i predškolskim ustanovama.

„Javna nabavka za vaučere je raspisana, a krajem novembra ili početkom decembra trebalo bi da budu spremni za podelu. Insistirao sam na tome da se ne uplaćuje novac na račune roditelja, već da to bude vaučer koji se može iskoristiti za široki spektar proizvoda.“, rekao je Šapić.

Kako je objasnio, grad se odlučio za vaučere jer se može desiti da novac koji leže na račun zbog raznih administrativnih zabrana ili dugova, završi na drugom mestu. Vaučeri su, rekao je, način da novac sigurno dođe do dece.

„Sredstva mogu da budu potrošena odjednom, iz više puta, a može da se doplati i potreban iznos za nešto što košta više od vrednosti vaučera“, objasnio je gradonačelnik i dodao da bi voleo da Grad Beograd u budućnosti obezbedi i novogodišnje paketiće za svu decu.

Šapić je danas održao sastanak sa direktorima svih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Beograda na kojem ih je informisao o proceduri podele vaučera. Svaki direktor škole dužan je da ima spisak dece i da zaduži vaučere shodno broju dece i zaposlenih na spisku.

Takođe, gradonačelnik je govorio o proširenju kapaciteta za dnevne boravke u osnovnim školama.

„Postojeći kapaciteti nisu dovoljni i u nekim školama postoji ozbiljan problem po ovom pitanju. Moja ideja je da u svakoj školi bude povećan kapacitet dnevnog boravka. Prvo ćemo rešavati tamo gde su najhitnije potrebe, a sve mora i estetski da bude urađeno kako treba, a ne da se naruži kompletna slika ustanove zarad proširenja kapaciteta. Trebalo bi da svaka škola odredi prostor gde bi mogao da se proširi kapacitet, a na nama je da u narednim odlukama o gradskim budžetima uvrstimo i ovu stavku“, kaže Šapić.