СЗО упозорава: Храна за бебе препуна шећера, забранити рекламирање адаптираног млека

Светска здравствена организација (СЗО) упозорила је данас да индустријска храна за бебе често садржи сувише шећера и да су етикете често конфузне, предлажући обнову критеријума ради побољшања исхране најмлађих.

„У око пола испитаних производа, више од 30 одсто калорија произилази из чистог шећера и око трећина производа садрже додат шећер или друге заслађиваче“, саопштено је из европског огранка Светске здравствене организације.

Налази су донети на основу испитаних око 8.000 производа у више од 500 продавница између Беча, Софије, Хаифе и Будимпеште од новембра 2017. до јануара 2018. године.

Повећан садржај шећера може да повећа ризик од претеране тежине или каријеса, а рано излагање зашећереним производима ствара штетну наклоност према слаткој храни касније у животу, наводи СЗО.

„Добра исхрана у неонаталном периоду и раном детињству је кључна да се осигура оптимални раст и развој детета, и најбољи здравствени резултати касније у животу“, рекла је регионална директорка СЗО за Европу Сузана Јакаб, наводи се у саопштењу.

СЗО је 2018. године упозорила на раст гојазности и претеране тежине код Европљана која прети да преокрене тренд продужења животног века.

Конзумирање слатких напитака укључујући воћне сокове може да доведе до тенденције да се напусте прехрамбени производи богатији у нутрицијентима.

Око трећина испитаних производа садржао је шећер, концентрисане воћне сокове или друге заслађиваче који не би требало да се додају храни намењеној најмлађим.

Између 18 и 57 одсто тих производа имају више од 30 одсто калорија који потичу од шећера, наводи СЗО.

Студија је такође показала да се прехрамбени производи који се сматрају неприкладним према препорукама Организације продају најмлађим.

Између 28 и 60 одсто производа означено је да одговарају бебама млађим од шест месеци док СЗО препоручује да се бебе хране искључиво мајчиним млеком првих шест месеци живота и према томе ниједан производ не треба да буде представљен да одговара деци млађој од шест месеци, наводи се у извештају.

Да би охрабрио своје чланице да усвоје нове смернице СЗО је ажурирала препоруке.

Организација жели да се престане са рекламирањем замена за мајчино млеко и препоручује да се храна за децу стару од шест месеци до две године заснива на производима богатим хранљивим материјама и буде припремљена у кући.

Сви додатни шећери и заслађивачи треба да буду избачени из хране за бебе.

На етикетама на слатким пићима, посебно воћним соковима и концентрисаном млеку, и на слаткишима треба да стоји да ти производи не одговарају деци млађој од три године.

Извор: Новости