Таблете су штетне за децу. Како им онда помоћи да се изборе са болестима?

Респираторна инфекција. Ко се не најежи на помен ове две речи у истој реченици, вероватно нема дете које иде у школу или вртић. Ово доба године је нарочито погодно за преношење разноразних вируса и бактерија, а често је довољно и да дете изађе на мало хладнији ваздух па да га „ухвати прехлада”.

У паркићу у који ја одлазим с децом, већ од септембра ћете видети да су клинци под пуном опремом. Капа се подразумева, зимска јакна чим температура падне испод 15 степени. Да ли због толиког опреза или због тога што је узрочника инфекција у виду вируса све више, тек рекло би се да су деца данас много склонија разбољевању. Слинави носеви и кашаљ се више и не сматрају алармантним стањем.

Али, ако не реагујете на време, може вам се десити да, као и мој супруг и ја, са двоје мале деце (једно две године, друго два месеца) у поноћ заглавите у Тиршовој због високе температуре. Добро, јесмо ми мало паничари и јесте нам се после наш педијатар смејао што смо дигли толику фрку, али смо барем научили лекцију – не игнорисати прве симптоме. Верујем да су исту лекцију научили и родитељи који су очајнички покушавали да наговоре свог сина од 6-7 година да пристане на инхалацију. Плач, отимање, хистерија, мољакање, обећања, претње, све оно чему родитељи у нормалним ситуацијама не желе да прибегну, искрсава када се у пола ноћи са дететом које не може да дише нађете у дежурном дому здравља. Искрена да будем, кад видим ту скаламерију, ни мени се не мили да се инхалирам па децу не могу ни да кривим…

Зашто инхалација, а не лекови

Једноставно је. Најефикаснији начин лечења респираторних болести је примена аеросол терапије, тј. инхалације. На овај начин се честице пречника између 0.001 и 100 микрона преносе ваздухом до респираторног тракта где се отпуштају активни састојци лека.

Предности аеросол терапије у односу на терапију лековима или инјекцијама су бројне. За разлику од уношења лека путем крвотока који се „распе“ по целом организму, овде долази до концентрације и дејства тачно на оболело место. Тако се позитиван ефекат постиже у најкраћем могућем времену и уз минималну дозу лека. Такође, овај начин лечења препоручују пулмолози и педијатри јер таблете штетно делују на раст и развој малог организма.

Како је инхалација приличан стрес за мало дете, потребно је на неки начин им тај чин олакшати, приближити. Добра идеја су инхалатори намењени управо деци, који уместо на опасну скаламерију личе на играчке. Баш је такве апарате компанија Кепром донирала Домовима здравља широм Србије (њих укупно 62) где сада деца, сигурно, много лакше подносе инхалацију. А с обзиром на то да ово није нимало скупа „играчка”, свако ко себи може да приушти би требало да овај инхалатор има у кући па да, уместо међу вирусе којима Домови здравља обилују, дете могу инхалирати у кућним условима, без стреса.
Ми смо набавили један, ћеркица је изабрала зеку (мада се мами више допао хипо) и сад чекамо следећу прилику да га употребимо. Надамо се да неће бити скоро :).

А.Ц.