Takmičenje za osnovce onlajn 14. aprila

Društvo matematičara Srbije i Matematička gimnazija organizovaće u utorak, 14. aprila u 17 sati revijalno onlajn takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola.

Takmičenje je namenjeno đacima od prvog do osmog razreda koji imaju sklonosti ka matematici, a zadatke mogu da rešavaju svi koji su zainteresovani da provere svoje znanje.

Predviđeno je da se tog dana na linku https://dms-takmicenje.vmdevbox.com/ postave zadaci u 16 i 50 časova. Učenici će takmičarski test „skinuti“ sa interneta, a imaju rok od dva sada da ga reše. Test sadrži 12 zadataka, koji se koncipirani po principu višestrukog izbora (zaokružuje se jedan od pet ponuđenih odgovora) i tabelu za popunjavanje odgovora.

U 19 i 30 sati će biti objavljeni rezultati, tako da će svaki učenik moći sam sebe da oceni, a kratka objašnjenja rešenja će biti postavljena u ponedeljak 20. aprila.

Srđan Ognjanović, predsednik Državne komisije za matematička takmičenja učenika osnovnih škola, kaže za Danas da je revijalno takmičenje samo jedna od aktivnosti koje je osmislilo Društvo matematičara, kao podršku talentovanim đacima.

– Nastava na daljinu preko RTS kanala je namenjena prosečnim učenicima, a mi smo smatrali da treba pomoći i talentovanijim đacima koji su više zainteresovani i vole matematiku. Na sajtu Društva matematičara Srbije je su postavljeni materijali iz različitih oblasti i za osnovce i za srednjoškolce. Pošto su zbog virusa korona otkazana sva takmičenja u organizaciji Društva matematičara, došli smo da ideju da se održi pomenuto revijalno onlajn takmičenje – pojašnjava Ognjanović.

Dodaje da su zadaci za revijalno takmičenje izabrani iz programa redovne i dodatne nastave matematike, a uzor za koncipiranje testa su bili zadaci za prijemni ispit za sedmi razred, odnosno prvi razred Matematičke gimnazije i takmičenje „Kengur bez granica“.

Učenicima šestog i osmog razreda onlajn takmičenje može poslužiti kao probni test za predstojeće prijemne ispite. Ako interesovanje učenika bude veliko, Društvo planira da slično takmičenje ponovi za mesec dana.

Izvor: Danas