Тактике које помажу да беба спава целу ноћ

Тактике које помажу да беба спава целу ноћ – Тактике које помажу да беба спава целу ноћ
12923098_1088831571181770_5665457047172689954_n
Непроспаване ноћи су напорне за сваког родитеља а за велики број њих оне трају месецима. Ако сте у потрази за методом која ће овај период скратити и помоћи вашем детету да спава бар мало дуже прочитајте ове предлоге. Можда и ви пронађете решење и успете да се одморите чак и са бебом у кући.
Промените ваш став
Реална очекивања ће вам помоћи да преживите буран ноћни живот са бебом. Тешко је да ће беба стара четири недеље спавати целу ноћ, иако вас свекрва убеђује у супротно. Новорођено дете спава између 15 и 18 сати али је ово време распоређено на 4 до 7 периода спавања. Предвидив распоред спавања можете да очекујете негде између другог и шестог месеца старости. Али, имајте у виду да је свака беба различита и немојте се нервирати што баш ваша никако не успева да успостави ритам. Неке бебе ће мирно спавати целу ноћ доста рано док ће се друге будити два, три пута ноћу да би јеле. Све ово је сасвим нормално.
Увежбајте увијање
Медицинске сестре које увијају бебе у такозване “векне” добро знају свој посао. Наиме, сасвим мале бебе се лако пробуде и због сопствених покрета. Овакво увијање ће спречити ова изненадна буђења и помоћи беби да се осећа удобније. Овакво увијање за спавање се препоручује у прва 4 месеца живота а беба ће вам сама ставити до знања да га више не жели вађењем ручица.
Немојте правити тишину
Многи родитељи, пре свега код првог детета, мисле да је малишану за добар сан неопходна апсолутна тишина и плаше се да ће дете пробудити било какав звук. Међутим, бебе воле мало буке у позадини јер их она подсећа на “сигуран дом” у мамином стомаку где је бука константна. Уобичајени звукови у кући, нису никаква препрека за миран сан. Стална бука нормалног интензитета, на пример усисивача или звукова природе са цд-а, обезбеђују блокаду звукова који у ствари могу да пробуде особу која спава, као што је на пример глас укућана. Прочитајте више на ову тему у тексту.
Покушајте храњење у сну
Ако морате да устанете из кревета да бисте нахранили бебу само пола сата након што сте легли пробајте да нахраните бебу иако спава како бисте добили на времену. Храњење у сну не би требало да пробуди бебу већ само да јој да резерву хране да би могла да продужи сан. Ова метода неће функционисати код сваке бебе али вреди покушати.
Обезбедите “мирис маме” у близини
Бебе могу да препознају мирис своје мајке који има велику моћ да их смири. Носите са собом бебин прекривач за увијање током дана, на пример преко рамена, и ваше дете ће имати нешто што га подсећа на вас током ноћи.
Смањите ноћну забаву
Све бебе се буде ноћу, циљ је да „мотивишете“ бебу да се поново успава сама. Потрудите се зато да ноћ буде досадна. Пригушите светло, избегавајте да узимате бебу и да се играте са њом (то радите ппо дану) и избегавајте да мењате пелену ако то бас није неопходно. Мењајте бебу само ако морате уз сасвим пригушено светло и пре спавања стављајте дебљи слој креме као додатну заштиту.
Уведите рутину
Уведите и одржавајте константну рутину која ће смирити ствари пред спавање. То може да изгледа тако што ћете прво обући бебу у пиџаму, затим заједно читати књигу и отпевати успаванку. Можда ћете убацити и купање, одредите сами. Немојте очекивати од детета да изненада пређе из игре у кревет. Пригушите светла, снизите буку у кући и полако се припремајте за спавање. Ако вашу рутину понављате свакога дана беба ће ове догађаје повезати са спавањем. Како расте мораћете да прилагођавате вашу рутину али је важно да је одржите како би дете знало да је време за кревет.
Смањите беби аларм
Беби аларм је корисна справица која вам омогућава да контролишете покрете ваше бебе иако се налазите у другој просторији. Међутим, већина модела преувеличава звукове који се чују и само вас тера да безброј пута обилазите бебу коју на крају управо ви и пробудите. Смањите тон да не бисте слушали баш сваки покрет већ само чули прави плач.
Стављајте бебу на редовно дневно спавање
Дневно спавање је неопходно за добар ноћни сан. Обезбедите детету мирне одморе (у колицима или креветићу) да се не би превише уморило. Наиме, наш организам се штити од превеликог умора адреналином који када уђе у систем доводи до толиког узбуђења да нема спавања. Зато ће дете које је уморно заспати лако а оно превише уморно бити нервозно и немогуће за успављивање.
Љушкајте ако неће да заспи
Пољушкајте бебу ако неће да заспи како бисте је подсетили на покрете у авшем стомаку. Беба је тада мирно спавала док сте се кретали и будила чим бисте легли или сели. Родитељи покушавају различите методе љушкања, чак и ону у љуљашкици за бебе или вожњу колима. Имајте на уму да ће се беба навићи на овакво успављивање и да ће бити потребно одвикавање када мало порасте.
Прилагођавајте се
Чим будете мислили да сте успели да савладате све што треба око успављивања и спавања почеће да расту зубићи, отићићете на одмор или ће бити време за велике развојне кораке. А све то може да доведе до ноћног буђења током периода од неколико месеци. Покушајте тада поново оно што је имало ефекта када је беба била новорођенче и не очајавајте. То су све фазе које пролазе.

Извор: www.decijaplaneta.com/