7 једноставних начина да побољшате интелигенцију вашег детета

 
Начин на које дете и ви проводите слободно време може много допринети развоју интелигенције вашег детета. У овом чланку можете пронаћи неколико идеја како да на једноставан начин осмислите игре и активности са децом које позитивно утичу на развој детета.
Разговарајте са својим дететом о свему и свачему и проводите што више времена у разговору. Ово ће помоћи деци да изграде своје језичке вештине, и самим тим буду успешнији у комуникацији са другима. Истраживања показују да деца која расту у домовима где се доста разговара имају боље резултате на разичитим тестовима вештина. Ево неколико идеја за разговор:
Како је протекао дан у вртић/школи?
Како је било на тренингу?
Мишљење о филму/цртаном филму који сте заједно гледали
dete
Читајте књиге заједно. Доказано је да деца којима се читају книјге, посебно књиге у којима деца могу научити о свету око њих, позитивно утичу на развој интелигенције детета. Од деце која се тестирају за полазак у школу се очекује да знају боје, облике, годишња доба, називе воћа и поврћа, домаће животиње – а свим овим информацијама деца су изложена кроз књиге и сликовнице које су предвиђене за децу предшколског узраста. Ако ваше дете зна све што је покривено у овим књигама, биће спремно за тестирање.
 
Тестирајте памћење вашег детета. Након што сте прочитали детету књигу, питајте га да вам исприча причу у својим речима. Још један начин да тестирате памћење детета је да направите низ користећи картице са појмовима који су детету познати или користећи обојене перле. Следећи корак је да покријете картице или перле, и видите да ли дете може да направи исти низ без гледања. Овакве активности поспешују визуелно памћење вашег детета.
Употребите математичке операције у разговору. “Вечера ће бити спремна за пет минута.” “Да ли желите цео колач или пола колача?” “Хајде да пребројимо играчке.” “Имаш три чоколадице. Дац́у ти још две. Сада ћеш имати пет.” Можете чак употребити математику када се чита сликовница. “Погледај хоботницу како је смешна. Колико ногу има?”
Дајте свом детету коцкице или слагалице да се игра. Овакве игре за децу ће утицати на развој сналажења у простору. Такође можете радити задатке које карактерише скривена слика у другим сликама, повезивање слика или ситуације када је потребно наставити низ на основу шаблона које дете треба да уочи.
Нека ваше дете решава проблеме. Осмислите ситуације и тражите од детета да нађе решење за ту ситуацију. Није потребно да сваки проблем буде неки задатак из математике, већ користите примере са којима се дете може суочити сваког дана. “Када не можеш да се обучеш на време за полазак у школу, да ли постоји начин да се спремиш брже.” Подржите дете у доношењу одлука. Деца којој је дозвољено да мисле својом главом и на тај начин развијају јаке когнитивне способности.
Укључите се у разне пројекте са децом. Омогућите вашем детету да прави разне предмете, посебно примпремите активности за кишне дане када ће дете провести доста времена у кући. Папри у боји, бојице, маказе, лепак, фломастери, картон, четкице, пластелин, конац – рад са овим материјалима јача моторичке способности, које су једноставно способност вашег детета да контролише своје руке и прсте.
Најбитније од свега је да све ове активности представите деци као игру. Сваки од ових начина вам помаже да побољшате интелигенцију вашег детета, али је јако важно да је деци забавно, јер док год им је забабно они ће радо прихватити неке од ових активности које су од великог заначаја за њихов развој.
 
Извор: Активностизадецу