Талас насиља не престаје: Професор београдске гимназије претучен, нанете му тешке повреде

Случајеви насиља у школама широм Србије нижу се без престанка. Само у мају, читали смо о нападу ножем у четвртом разреду основне, сексуалном узнемиравању девојчице која је пети разред, нападу на професора у Бачкој Паланци. Последњи случај стар је тек један дан.

Директорка Треће београдске гимназије Олга Чокаш потврдила је да се у уторак на фудбалској утакмици, у оквиру спортског и хуманитарног турнира „Гимназијада“, догодио инцидент у којем је професор те школе задобио тешке телесне повреде. Наиме, у сукобу између ученика Треће и Десете гимназије до ког је дошло, професор је у покушају да раздвоји ученике, претучен.

„Трећа београдска гимназија је донела одлуку да се овогодишња ‘Гимназјада’ прекида јер је сваки облик насиља апсолутно неприхватљив. Сва такмичења која је требало да се одрже у среду (15. маја) и четвртак (16. маја) су отказана”, казала је директорка.

Она додаје да је инцидент пријављен полицији која ће даље испитати чињенице везане за овај случај.

Претходно су просветни радници у Бачкој Паланци већ најавили протест због пребијања наставника од стране ђака у тој школи. Поводом овог случаја огласила се и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

Инцидент у Трећој београдској гимназији осудио је и Форум београдских гимназија (ФБГ) у којем је у сукобу ученика Десете и Треће београдске гимназије један од актера тешко повредио наставника Треће београдске гимназије који је покушао да раздвоји завађене ученике.

„Догађаји у Трећој београдској гимназији и Техничкој школи у Бачкој Паланци недвосмислено указују да у Србији још није пронађено решење за нагомилано насиље у српским школама, а олако обећана брзина у решавању проблема који изједа српски просветни систем не доприноси изласку из кризе већ постојеће ране изнова продубљује“, стоји у саопштењу ФБГ.