Тате избачене из брачних постеља…Деца спавају са мамом и до десете године

17 новембра, 2015

 
Граница по питању спавања деце с једним или оба родитеља из године у годину све више се помера, па тако данас није необично да остају у брачном кревету и до десете године, пише Блиц магазин.
Breastfeeding
Психолог Миља Кривокућа не препоручује да деца спавају у истом кревету с родитељима после четврте године.
– Спавање с родитељима само по себи не би требало да има штетан ефекат на развој деце, али је проблем што је оно обично праћено целокупним контекстом везаним за осамостаљивање детета. Граница која се све више помера има везе с родитељским уверењима у односу на ову појаву, али и са попустљивошћу и неистрајношћу у мењању стечене навике. Деца индивидуално реагују на покушај промене стечене навике, и то умногоме зависи од дечјег темперамента, постојања страхова, квалитета формираног односа с родитељима, али и начина на који родитељи покушавају да науче дете да спава самостално. Уколико су деца спавала с родитељима до треће године неће се лако навићи да спавају сама. Због тога је потребно да се постепено навикавају на спавање у свом кревету – објашњава психолог.
Према њеним речима, важно је да дете има ритам спавања, да се у соби и у кревету осећа пријатно, што подразумева и извесно естетско уређење.
– Сваки пут када у својој соби остане дуже од уобичајеног, дете треба похвалити или наградити. Ситне награде треба да се планирају на недељном нивоу, не чешће – истиче психолог Миља Кривокућа.
За родитеље је једнако важно да негују своје партнерске односе и они могу различито да реагују у ситуацији када дете спава само с једним, а не са оба родитеља у истом кревету. Реакције умногоме зависе од тога како родитељ доживљава ту ситуацију и какви су његови капацитети да се на зрео начин носи с њом.
– Могуће је да се код родитеља јави и љубомора јер се осећају запостављено и одбачено и често је љубомора праћена осећањем кривице. Због тога би и требало да кроз ову ситуацију родитељи пролазе заједно, тј. да буду подршка једно другом, да уједначе своје ставове и захтеве у односу на дете, али и да заједно раде на његовом осамостаљивању – каже психолог.
Дељење кревета са децом лоше

Најновија студија, у којој су се стручњаци бавили последицама спавања деце у кревету с родитељима, могла би да помогне да неки пољуљани бракови избегну оно најгоре, дефинитаван крај. Наиме, истраживање обављено на 3.000 одраслих људи показало је да чак 40 одсто родитеља допушта детету да спава у њиховом кревету, те да због тога родитељи нису превише срећни. Чак 57 одсто родитеља жели да дете спава у свом кревету, али половина њих ипак ништа не предузима по том питању, што утиче на брак. Због те навике десет одсто мушкараца се осећа одбаченим.

Радмила Николић
Извор: zena.blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама