Тешко до лиценце, усвршавање кошта

17 фебруара, 2016

Креативност наставника не огледа се само у томе како да саставе крај са крајем од плате, већ и како да у недостатку дидактичких средстава учине наставу што занимљивијом и пријемчивијом. У томе им помаже и стална едукација, која је при том и обавезна. И ту се враћамо на почетак. Како да радник у просвети, са платом испод просека приушти себи неколико дана семинара. …
ucion
Марко Љубичић из Новог Сада ради као наставник историје у основној школи у Иригу. Жељу за усавршавањем има, али не и могућности. Праг од прописаних 100 бодова за њега и његове колеге које раде у мањим срединама је немогућа мисија.
“Ја сам у претходном обрачунском периоду имао довољан број бодова с обзиром да сам радио у једној градској школи у Новом Саду која ме је слала на те семинаре и ту није било никаквих проблема. Међутим, последњих две године имали смо један семинар на нивоу школе,ове године други и то је све”, указује Љубичић.
сколство едукација сколски програм образовање матура зборница уцитељ наставник наставници професор професори настава цасови усаврсавањеРТВ
Највећи проблем је новац. Да је заиста реч о значајном оптерећењу по наставнички џеп, говори податак да семинар кошта око 10 хиљада динара, а по правилу се организује у Београду, Новом Саду и Нишу, па на наведену цену треба додати И трошкове пута, хране и смештаја за неколико дана. Сав тај новац школама би требало да рефундирају локалне самоуправе. Да ли је тако и у пракси?
” Не, или у јако малом броју. Баш смо оштећени што се тиче тога”, наводи Зденка Рајковић, председница Друштва учитеља Новог Сада.
Осим тога, додаје Рајковићева, просветари имају замерку и на недовољан број стручних семинара и непримењивост стеченог знања у пракси.
С друге стране, примедбе на рачун просветних радника упућују из надлежног МИнистарства.
“Оно што ми заиста очекујемо од наших директора јесте да мало прате сајтове и на локалу и на покрајини,републици, те да укључују. Имамо ситуације да имамо семинар који је бесплатан а да нико од школа на то не аплицира”, напомиње Јован Вукчевић, руководилац Школске управе Нови Сад,Јужна Бачка и Срем.
Аплицирали или не, нико неће сносити санкције.
“Нико није изгубио лиценцу, што је и нормално, јер не зависи пуно од нас. Ми имамо стварну жељу, али све зависи од финансија”, истиче Зденка Рајковић.
Мањак новца – мањак бодова. Остаје да се види хоће ли то довести и до мањка мотивисаности оних који су до сада из свог џепа улагали у усавршавање, што би могло да проузрокује то да још један правилник остане само мртво слово на папиру.
 
Извор: rtv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама