Teško do licence, usvršavanje košta

februar 17, 2016

Kreativnost nastavnika ne ogleda se samo u tome kako da sastave kraj sa krajem od plate, već i kako da u nedostatku didaktičkih sredstava učine nastavu što zanimljivijom i prijemčivijom. U tome im pomaže i stalna edukacija, koja je pri tom i obavezna. I tu se vraćamo na početak. Kako da radnik u prosveti, sa platom ispod proseka priušti sebi nekoliko dana seminara. …
ucion
Marko Ljubičić iz Novog Sada radi kao nastavnik istorije u osnovnoj školi u Irigu. Želju za usavršavanjem ima, ali ne i mogućnosti. Prag od propisanih 100 bodova za njega i njegove kolege koje rade u manjim sredinama je nemoguća misija.
“Ja sam u prethodnom obračunskom periodu imao dovoljan broj bodova s obzirom da sam radio u jednoj gradskoj školi u Novom Sadu koja me je slala na te seminare i tu nije bilo nikakvih problema. Međutim, poslednjih dve godine imali smo jedan seminar na nivou škole,ove godine drugi i to je sve”, ukazuje Ljubičić.
skolstvo edukacija skolski program obrazovanje matura zbornica ucitelj nastavnik nastavnici profesor profesori nastava casovi usavrsavanjeRTV
Najveći problem je novac. Da je zaista reč o značajnom opterećenju po nastavnički džep, govori podatak da seminar košta oko 10 hiljada dinara, a po pravilu se organizuje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, pa na navedenu cenu treba dodati I troškove puta, hrane i smeštaja za nekoliko dana. Sav taj novac školama bi trebalo da refundiraju lokalne samouprave. Da li je tako i u praksi?
” Ne, ili u jako malom broju. Baš smo oštećeni što se tiče toga”, navodi Zdenka Rajković, predsednica Društva učitelja Novog Sada.
Osim toga, dodaje Rajkovićeva, prosvetari imaju zamerku i na nedovoljan broj stručnih seminara i neprimenjivost stečenog znanja u praksi.
S druge strane, primedbe na račun prosvetnih radnika upućuju iz nadležnog MInistarstva.
“Ono što mi zaista očekujemo od naših direktora jeste da malo prate sajtove i na lokalu i na pokrajini,republici, te da uključuju. Imamo situacije da imamo seminar koji je besplatan a da niko od škola na to ne aplicira”, napominje Jovan Vukčević, rukovodilac Školske uprave Novi Sad,Južna Bačka i Srem.
Aplicirali ili ne, niko neće snositi sankcije.
“Niko nije izgubio licencu, što je i normalno, jer ne zavisi puno od nas. Mi imamo stvarnu želju, ali sve zavisi od finansija”, ističe Zdenka Rajković.
Manjak novca – manjak bodova. Ostaje da se vidi hoće li to dovesti i do manjka motivisanosti onih koji su do sada iz svog džepa ulagali u usavršavanje, što bi moglo da prouzrokuje to da još jedan pravilnik ostane samo mrtvo slovo na papiru.
 
Izvor: rtv.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama