Тешко је организовати наставу због све више оболелих наставника

4 фебруара, 2022

Инфицирано је 3,5 одсто запослених у основним школама и 3,37 одсто у средњем образовању, а ниједна школа није тражила да пређе на онлајн наставу због оболелих ђака и наставника

Званична статистика сведочи да је у Србији прошле недеље регистровано 5.480 вирусом корона заражених ђака, што је 0,71 одсто од укупног броја основаца и средњошколаца и највише од почетка школске године. Колико је заражених наставника? Тај податак од септембра до сада није био део редовног епидемијског пресека који петком обелодањује ресорно Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

За „Политику” су из просветног врха прецизирали да је у основним школама 3,5 одсто, у средњим 3,37 одсто наставног и ненаставног особља оболело од ковида 19, према подацима који су надлежнима стигли из школа до прошле среде (26. јануара), када је и одржан последњи састанак Тима за школе. Ново заседање овог тима заказано је за данас. Надлежни ће поново сагледати индикаторе епидемијске ситуације, а одлуку о томе како ће школе функционисати следеће седмице, очекује се, саопштиће у петак.

На изворишту релевантних информација о раду школа за наш лист тврде да прошле недеље надлежној школској управи и заводу за јавно здравље ниједна школа није упутила захтев за потпуни прелазак на онлајн наставу. Сазнајемо и да готово половина укупног броја радника предуниверзитетског школства није вакцинисана. За нешто више од годину дана, откако је почела имунизација против ковида 19, у Србији је до сада вакцинисано 52 одсто запослених у просвети. Просветним синдикатима нарочито смета што се бар у процентима не објављује редовно колико је школског кадра инфицирано вирусом корона.

– Тражимо транспарентност и захтевамо да се наведе бар проценат заражених наставника по градовима. Више није могуће организовати редовну наставу јер се свакодневно у свакој школи од короне разболи бар један или двоје наставника. Апелујемо да се обезбеди да у школама не бораве ковид позитивни. Сматрамо да нико не може да уђе у школу без негативног теста, а код нас улазе болесни и ученици и наставници. Нико о томе не води рачуна! Како уопште функционише рад под школским кровом кад за колектив нису обезбеђене вишеслојне заштитне маске, ни апарати који проверавају ваздух у школским просторијама, ни тестирање наставника и ученика бар двапут недељно? – став је чланова Форума средњих стручних школа Београда.

Из ове синдикалне организације најављују могуће протесте упозорења. Апелују да се за све ђаке и запослене у школама Србије обезбеде одговарајуће, минимум четворослојне, заштитне маске и уређаји који доприносе бољем квалитету ваздуха у учионицама. Указали су и да је неопходно осигурати довољан број теткица јер су у датим епидемијским околностима, уместо да буду појачани, чишћење и дезинфекција школских просторија „смањени и нередовни због великог броја ковидом заражених радника који иначе брину о хигијени школе”.

Чишћење школа треба обављати свакодневно најмање двапут, стоји у новим мерама превенције преношења ковида 19 у школској средини које је крајем прошле седмице објавио Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”. Стручњаци, у истим смерницама, не препоручују никакве уређаје за пречишћавање или проверавање ваздуха у школским просторијама, него обавезно једноставно и природно – проветравање.

– Потребно је редовно проветравање школских просторија искључиво природним путем – отварањем прозора. Ефективност проветравања затворених простора у смањењу ризика од инфекције постиже се након просечно 30 минута проветравања. Прозоре треба држати отворене током сваког школског одмора и између смена, а када временски услови то дозвољавају, препоручује се држање отворених прозора и током трајања наставе – прецизирају из „Батута”.

У новим мерама за школе епидемиолози помињу и вишеслојне филтрирајуће маске (такозване ФФП2 и ФФП3), али не налажу да се искључиво такве користе у школама, већ објашњавају да се „оне користе као лична заштитна опрема у посебним ситуацијама, најчешће у медицинске сврхе”.

– Маску је важно користити када није могуће одржати растојање од других особа од најмање два метра, а посебно у затвореном простору (аутобус, аутомобил, учионица, биоскоп, играоница или други затворени простори). На отвореном маску треба користити када смо у некој гужви, а да би маска пружила заштиту, не дели се с другима, ставља се чистим рукама, мора да прекрива уста, нос и браду и што боље пријања уз лице.

Не треба је додиривати са спољне стране, нити спуштати испод браде док говоримо, једемо или пијемо. Када се запрља, треба је заменити чистом. Ако је памучна, након скидања је треба одложити, па опрати и попеглати пре следеће употребе. Хируршке маске користе се једнократно, када овлаже или се упрљају, бацају се у канту за смеће. Иако маска не пружа апсолутну заштиту, ако је сви правилно носе, могућност преношења инфекције постаје веома мала – појаснили су школским радницима зналци из „Батута”.

Извор: Политика

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама