Тест опште информисаности на пријемном за психологију – како се прави и да ли су питања претешка

Вечита је дилема да ли би питања на пријемним испитима за студенте требало да буду лака или тешка, односи се и на овогодишњи тест опште информисаности пријемног за психологију на Филозофском факултету. Оливер Тошковић, професор тог факултета и један од аутора теста опште информисаности, истиче да, ако би питања била прелака, што значи да их решава преко 90 посто људи, онда нам та питања ништа не говоре. Бирање одговора је, каже, важна ствар онима који знају лепо размисле о питању и нису им одговори слични. Наглашава и да се тестови прилагођавају сваке године генерацији која их полаже.

Да ли смо глупи или неинформисани ако не знамо одговоре на питања теста или макар на половину? Оливер Тошковић тврди да нисмо ни једно, ни друго.

Каже да људи често на прву лопту по асоцијацији закључе да је општа информисаност нешто што би сви требало да знају, нешто што је познато свима. А заправо то није, можда би, сматра, чак и термин требао да се промени.

„То је заправо један стандардни психолошки тест који мери неку врсту способности да се различите информације из различитих области повежу, да се на неки начин хватају информације тзв. ‘у лету’, које су ту присутне, а нису. Али исто тако и способност људи да неке одговоре које не знају директно на питања, на неки начин пробају да закључе из контекста информација које су дате у том питању“, објашњава професор.

Шта говоре резултати

Наводи да се тестови прате годину за годину и да се труде да их прилагоде генерацији која их полаже. Теоријски просек на тесту је 15 поена, јер је од нула до 30.

„Ове године је просек био око 14 и сваке године буде или 13, 13,5 или 14, дакле доста близу том теоријском просеку, јер ми прилагођавамо питања људима који их полажу“, истиче Тошковић.

Указује да су за такво праћење образовања кроз време много бољи ПИСА тестови, који се на три године задају у преко 70 држава, па и код нас. Ово је, каже, један специфичан тест који се користи за пријемни.

Истиче да се у припреми теста труде да укључе што више начине на које се младе генерације информишу, информације које круже друштвеним мрежама, не само традиционалне медије, шта је актуелно од дешавања, па је тако на тесту било и питање везано за Констракту.

Тестирајте своје знање

1) Пуж се пење уз бандеру високу 10 метара тако што се сваке обданице попне тачно 2 метра, а током ноћи спадне тачно 1 метар. За колико обданица ће пуж стићи до врха бандере?

10
9
2
20
5

2) Шта је фасцинатор?

особа која лако фасцинира
полица за смештај докумената
украсни дамски шешир
машина којом се жање жито
ништа од наведеног

3) Који стих спаја Ану Ђурић и античког песника Јувенала?

Био једном један…
Једним ударцем седам…
У здравом телу…
Далеко од очију далеко од срца…
Најважније је бити здрав…

4) Молекул водоник-пероксида у односу на молекул воде има:

један атом кисеоника више
један атом кисеоника мање
један атом водоника више
један атом водоника мање
један атом азота више

5) Ако на планети сличној Земљи, али у вакууму, са висине од 10 метара истовремено бацимо аутомобил тежине 1000кг и оловку тежине 0.1кг, шта ће прво пасти на тло?

аутомобил
оловка
ни једно неће пасти на тло (лебдеће)
пашће истовремено
зависи колико је место бацања близу екватору

Извор: РТС