5 најчешћих маминих (и татиних) грешака које стварају нервозну децу

20 јануара, 2017

Ужурбаност, недоследност, непостојање рутине, награђивање кенкања и недостатак заједничког времена разлог су за нервозу код деце.

Foto: Canva

Награђивање хистеричног понашања

Најлакше је дете које кенка без престанка и разлога, подмитити. Чоколадица за 5 минута мира, бомбона за престанак урлања. Наравно, тешко да се ико може носити с дуготрајним дечјим плакањем јер је то један од најиритантнијих звукова на свету. Не морате бити генијалац да закључите да ако дате детету оно што је тражило, престаће плакање, барем на кратко. Но, будете ли детету увек давали оно због чега плаче, учите га да не постоје границе и да је његово понашање прихватљиво.

И шта би дете могло друго схватити него да ће његово свако бацање по поду бити награђено? Такође, попустите ли му па га извучете из ауто-седишта када приговара, дате му кекс када вришти или му купите играчку када се баца по поду продавнице, дете полако учи да може да контролише своју маму. Шта друго може настати из свега него дете које је мрзовољно и које стално кенка?

Нису никада успоставиле рутину која детету треба

Многи родитељи овај проблем не схватају озбиљно колико би требало, јер им више одговара да живе према сопственом распореду, него да дан организују најбоље за своје дете. Наиме, деца, иако се то понекад не чини тако, воле ред, дисциплину, предвидивост и осмишљен дан без изненађења. Деци такође треба одмор без којег постану нервозна, а многа деца користе дневни одмор готово до поласка у основну школу. Кад дете не зна што је следеће по распореду, тешко му је да се припреми и постаје узрујано.

Хоћу ли сада напоље?
Хоћу ли на спавање?
Хоћу ли сада можда да ужинам?
Хоћу ли јести пре или после купања?

То у њиховим малим главама може деловати врло конфузно и збуњујуће. Не би ни вама било свеједно да не знате када ћете тачно добити своју јутарњу кафу и хоћете ли је добити пре или после доручка. Када ћете на туширање? Наравно, не можете се слепо држати распореда, ту су непредвидиве ствари попут болести, путовања, али уз конципиран дан, ваше дете ће бити много мање нервозно.

Не проводе довољно квалитетног времена са својом децом

Сви бисмо волели да имамо више времена, али то једноставно није могуће. Но, вашу децу не занимају претрпани распореди, умор, састанци и прековремени сати, они желе да буду одређени део дана с вама и да то време проведу забављајући се, према њиховим критеријумима. Зато, потрудите се да сваки дан поразговарате с дететом о томе како је провело дан, што је радило и с ким се играло. Не пропустите приче пре спавања, а када је год то могуће, организујте и заједнички оброк. Невероватно је колико су деца задовољнија и смиренија када узмете довољно времена да с њима комуницирате.

Журе кроз дневне обавезе са својим дететом

Имате ли и ви осећај да стално негде јурите? Доручак – брзо нахраните своје дете, пожурујете га, често не стигне да једе онолико дуго колико би можда хтело, а ви сте нервозни јер се доручак растегнуо на сат времена? Након доручка пожурујете дете да оде у своју собу и брзо се обуче. Брзо прање зуба, ‘ајмо брзо напоље, брзо поспреми играчке… таквим понашањем само шаљете детету поруку да не уживате ни у једној заједничкој активности нити у његовом одгоју јер вам је све механички.

Можда сте исцрпљени и чека вас још пуно ствари да обавите, али нађите екстра времена да се позабавите својим дететом оним темпом које оно заслужује. Обратите пажњу на ситнице, на мале догађаје. У противном, ваше би дете могло да буде раздражљиво због запостављања и нервозно због сталне трке у којој се налази.

Нису доследне у дисциплини

Ако поставите нека правила у својој кући, побрините се да се та правила не крше. Ако ваше дете нешто баци или вришти, а то је забрањено, тиме се морате позабавити баш сваки пут када се догоди, јер иначе као да правила нисте ни успоставили. Кад кажемо позабавити, никако не мислимо викнути на дете и ударити га. Мислимо одузети му ствар коју је бацило, разговарати, објаснити поново зашто се у вашој кући ствари не бацају – ни деца, ни родитељи. Ако избегнете своју дужност, имаћете дете које се придржава правила само када неко гледа, настаће хаос.

Сви имамо посла с кувањем, пеглањем и прањем и дешава се да заокупљени другим послом деци прогледамо кроз прсте због њиховог понашања, али тиме ни себи ни њима не чинимо услугу. Пустити децу да се свако мало извуку значи хранити њихово негативно понашање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама