Тестови на наркотике: Родитељи неће морати да обавесте школу о томе да ли је њихов ђак био позитиван или не

18 септембра, 2017

Родитељи ученика свих основних и средњих школа ускоро ће добити тестове на наркотике. Неће морати да обавесте школу о томе да ли је њихов ђак био позитиван или не.

 
ОСНОВНЕ и средње школе у следеће две недеље почеће да набављају тестове за тестирање на наркотике, који ће на родитељским састанцима бити подељени родитељима који желе да тестирају своју децу, али неће бити у обавези да о резултатима обавесте школу – најавила је Лидија Томаш, начелник Управе за образовање.
За набавку тестова из градског буџета је издвојено 10 милиона динара, а тестирањем би требало да буде обухваћено највише 25.000 ученика седмог и осмог разреда основних школа и сви средњошколци.
Школе у Новом Саду и Јужнобачком округу, према подацима Полицијске управе презентованим на Kоординационом телу за борбу против школског насиља, знатно су безбедније него претходне године.
– У школској 2016/2017, у школама и њиховој околини на подручју Јужнобачког округа регистровали смо 192 кривична дела, што је у односу на претходну годину, када је евидентирано 224, умањење од 14 процената – навео је Дејан Дробњак, главни полицијски инспектор ПУ Нови Сад. – Сматрам да је велики успех то што је настављен тренд смањења броја кривичних дела.
Дробњак је навео да у структури кривичних дела преовлађују крађе, а потом кривична дела са опојним дрогама, разбојништва и лажне дојаве.
– Kада је реч о прекршајима, приметно је такође смањење у односу на претходну школску годину, и то за половину – истиче Дробњак. – У нашим школама евидентирано је 40 одсто од укупног броја прекршаја, док је у осталим школама Јужнобачког округа 60 одсто.
У СВИМ ШKОЛАМА
У НОВОМ САДУ ће бити примењен нови пројекат Министарства унутрашњих послова и Министарства просвете “Основи безбедности деце”. Kако је навела Далиборка Војводић Томовић, руководилац одељења за сузбијање малолетничке делинквенције, пројекат се спроводи на територији целе Србије, у свим основним школама, а намењен је ученицима четвртог и шестог разреда.
Н. СУБОТИЋ
Извор: Новости
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама