Testovi na narkotike: Roditelji neće morati da obaveste školu o tome da li je njihov đak bio pozitivan ili ne

18 septembra, 2017

Roditelji učenika svih osnovnih i srednjih škola uskoro će dobiti testove na narkotike. Neće morati da obaveste školu o tome da li je njihov đak bio pozitivan ili ne.

 
OSNOVNE i srednje škole u sledeće dve nedelje počeće da nabavljaju testove za testiranje na narkotike, koji će na roditeljskim sastancima biti podeljeni roditeljima koji žele da testiraju svoju decu, ali neće biti u obavezi da o rezultatima obaveste školu – najavila je Lidija Tomaš, načelnik Uprave za obrazovanje.
Za nabavku testova iz gradskog budžeta je izdvojeno 10 miliona dinara, a testiranjem bi trebalo da bude obuhvaćeno najviše 25.000 učenika sedmog i osmog razreda osnovnih škola i svi srednjoškolci.
Škole u Novom Sadu i Južnobačkom okrugu, prema podacima Policijske uprave prezentovanim na Koordinacionom telu za borbu protiv školskog nasilja, znatno su bezbednije nego prethodne godine.
– U školskoj 2016/2017, u školama i njihovoj okolini na području Južnobačkog okruga registrovali smo 192 krivična dela, što je u odnosu na prethodnu godinu, kada je evidentirano 224, umanjenje od 14 procenata – naveo je Dejan Drobnjak, glavni policijski inspektor PU Novi Sad. – Smatram da je veliki uspeh to što je nastavljen trend smanjenja broja krivičnih dela.
Drobnjak je naveo da u strukturi krivičnih dela preovlađuju krađe, a potom krivična dela sa opojnim drogama, razbojništva i lažne dojave.
– Kada je reč o prekršajima, primetno je takođe smanjenje u odnosu na prethodnu školsku godinu, i to za polovinu – ističe Drobnjak. – U našim školama evidentirano je 40 odsto od ukupnog broja prekršaja, dok je u ostalim školama Južnobačkog okruga 60 odsto.
U SVIM ŠKOLAMA
U NOVOM SADU će biti primenjen novi projekat Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete “Osnovi bezbednosti dece”. Kako je navela Daliborka Vojvodić Tomović, rukovodilac odeljenja za suzbijanje maloletničke delinkvencije, projekat se sprovodi na teritoriji cele Srbije, u svim osnovnim školama, a namenjen je učenicima četvrtog i šestog razreda.
N. SUBOTIĆ
Izvor: Novosti
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama