Теже до Вукове дипломе – све петице нису довољне

децембар 21, 2022

Министарство просвете променило је услове за добијање чувене Вукове дипломе. Ова новина регулисана је изменама Правилника о дипломама за изузетан успех у основном образовању и васпитању које су ступиле на снагу пре неколико дана.

– Нови Правилник садржи одређена нова решења у односу на претходно важећи. Предвиђено је да се диплома “Вук Караџић” додељује ученику ако на крају сваке школске године у току стицања основног образовања и васпитања постигне одличан успех из свих обавезних предмета, изборних програма и активности из плана и програма, као и примерно владање. Као услов је уведено и добијање најмање једне дипломе “Доситеј Обрадовић” – кажу у Министарсву просвете за Блиц.

У Министарству појашњавају да је претходно важећим правилником било прописано да диплому “Вук Караџић” може стећи ученик ако у другом циклусу основног образовања на крају сваке школске године постигне одличан успех из свих предмета и има примерно владање, без других услова.

Правилником су и промењени и услови за стицање права на доделу дипломе “Доситеј Обрадовић”. Могућност за стицање овог ђачког признања, поред досадашњих успеха на општинском или градском нивоу, проширена је и на окружни, републички или међународни ниво такмичења.

Награда Доситеј Обрадовић

Награда која носи име чувеног просветитеља Доситеја Обрадовића предвиђена је за ђаке који постигну одличан успех из неког обавезног предмета или другог страног језика, односно за оне који су оцењени са “истиче се” из изборног програма на крају сваке школске године. Услов је и да у току школовања, из тог обавезног предмета, односно изборног програма, добије једну од прве три награде на општинском, градском, окружном, републичком или међународном такмичењу. Осим ових услова, треба да постигне врло добар општи успех и примерно владање на крају сваке школске године.

Цео текст: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Теже до Вукове дипломе – све петице нису довољне

  1. Kiki каже:

    Pre 25 godina sam bila vukovac u osnovnoj i trebalo je pored svih petica da postoji i diploma sa takmičenja o osvojenom mestu.

  2. boki каже:

    Vukova nagrada u skolama je potpuno obezvredena profwsori se takmice ko ce imati vise vukovaca poklanjakuci ocene da bi profesor pokazao svoj rad.Vratite vukovu nagradu na kriterijum pre 30 i vise godina kada jedva jedan ucenik u opstini vukovac

  3. Irena каже:

    Bože, koliko gluposti i “materijalnih grešaka” u ovom tekstu!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама