Tiodorović: Nisam rekao da ćemo zatvarati škole ako broj zaraženih dnevno pređe 500

12 oktobra, 2020

Epidemiolog Branislav Tiodorović negirao je danas da je beogradskim medijima rekao da će škole u Srbiji biti zatvorene ukoliko dnevno broj novoobolelih bude veći od 500 i dodao da “ne bi želeo da ikada dostignemo tu cifru”.

“U nekom trenutku ćemo možda reći da prelazimo na on-lajn sistem rada u školama, ali govoriti o konkretnim ciframa je vrlo problematično”, izjavio je Tiodorović na konferenciji za novinare niškog Štaba za vanredne situacije.

Dodao je da se uvek gleda kompletna situacija, ponašanje, rizici i porast broja obolelih.

Nije svejedno, kazao je Tiodorović, da li u jednom danu broj obolelih raste za pet ili 500.

“To je izuzetno važno za procenu, ali ne može se reći koji je broj presudan. Nisam to rekao, niti je to iko iz republičkog Kriznog štaba izneo koji će to broj da bude”, naglasio je Tiodorović.

On je kazao da će odluka o prelasku na samo onlajn sistem nastave biti “stvar epidemiloške ocene i procene situacije”.

“Moramo da pratimo porast oboljevanja, jer to znači povećanje rizika, jer su deca sa svojim porodicama”, izjavio je Tiodorović.

Epidemiolog niškog Doma zdravlja Mirko Ilić rekao je da važeći pravilnik Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” jasno kaže kada se prelazi na onlajn nastavu.

“U svakoj školi jedan oboleli đak znači da ostatak đaka u tom odeljenju nastavlja da ide u školu uz pojačani zdravstveni nadzor. Dva vezana slučaja oboljevanja u odeljenju znače da učenici tog odeljenja idu na onlajn nastavu. Više od 50 odsto obolelih đaka na nivou škole znači da škola prelazi na onlajn”, citirao je Ilić.

On je rekao da su od početka školske godine na području Nišavskog i Topličkog okruga od korona virusa obolela samo četiri učenika osnovnih i tri učenika srednjih škola.

Izvor: 021.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama