Тиодоровић: Нисам рекао да ћемо затварати школе ако број заражених дневно пређе 500

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић негирао је данас да је београдским медијима рекао да ће школе у Србији бити затворене уколико дневно број новооболелих буде већи од 500 и додао да “не би желео да икада достигнемо ту цифру”.

“У неком тренутку ћемо можда рећи да прелазимо на он-лајн систем рада у школама, али говорити о конкретним цифрама је врло проблематично”, изјавио је Тиодоровић на конференцији за новинаре нишког Штаба за ванредне ситуације.

Додао је да се увек гледа комплетна ситуација, понашање, ризици и пораст броја оболелих.

Није свеједно, казао је Тиодоровић, да ли у једном дану број оболелих расте за пет или 500.

“То је изузетно важно за процену, али не може се рећи који је број пресудан. Нисам то рекао, нити је то ико из републичког Кризног штаба изнео који ће то број да буде”, нагласио је Тиодоровић.

Он је казао да ће одлука о преласку на само онлајн систем наставе бити “ствар епидемилошке оцене и процене ситуације”.

“Морамо да пратимо пораст обољевања, јер то значи повећање ризика, јер су деца са својим породицама”, изјавио је Тиодоровић.

Епидемиолог нишког Дома здравља Мирко Илић рекао је да важећи правилник Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” јасно каже када се прелази на онлајн наставу.

“У свакој школи један оболели ђак значи да остатак ђака у том одељењу наставља да иде у школу уз појачани здравствени надзор. Два везана случаја обољевања у одељењу значе да ученици тог одељења иду на онлајн наставу. Више од 50 одсто оболелих ђака на нивоу школе значи да школа прелази на онлајн”, цитирао је Илић.

Он је рекао да су од почетка школске године на подручју Нишавског и Топличког округа од корона вируса оболела само четири ученика основних и три ученика средњих школа.

Извор: 021.rs