Tiodorović: Razmatramo odlaganje školske godine i opciju da se odeljenja sa 30 učenika dele

17 avgusta, 2022

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da će, u zavisnosti od epidemijske situacije, možda biti odložen početak školske godine za sedam dana. Odluka će, kaže, biti doneta za desetak dana.

Tiodorović je rekao i da deca školskog uzrasta trenutno ne spadaju u kategoriju onih sa najvećim brojem zaražavanja, pa ostaje i mogućnost da se u klupe vrate 1. septembra, ali i opcija da se odeljenja sa 30 učenika podele na dva dela.

„Odluku o tome kako će škole funkcionisati moramo da donesemo zajedno sa prosvetnim radnicima. Za desetak dana ćemo videti kakva je epidemijska situacija, pa dati predlog da se početak školske godine pomeri za 7 dana, jer i tih nedelju dana mnogo znači ako može da se izbegne udarni talas kovida“, rekao je Tiodorović za Politiku.

On je rekao i da ovaj soj virusa, iako ređe napada mlađu populaciju, može biti opasan za one sa hroničnim bolestima, poput dijabetesa ili srčanih oboljenja.

“Treba razmišljati o tome da nije dobro da u jednom odeljenju sedi 30 učenika. Ako treba da se podele u dve grupe po 15, tako treba uraditi. Bitno je kontrolisati i to da deca koja imaju simptome poput povišene temperature, kijanja, kašljanja, ne dolaze u školu. Tu roditelji moraju da budu odgovorni i da takvo dete ne šalju u školu nekoliko dana”, navodi dr Tiodorović za Politiku i podseća da je obrazovni sistem prethodnih godina doživeo ozbiljan udarac jer zbog korone nije mogao normalno da funkcioniše.

On kaže da, čak ni oni koji su imali koronu, nisu otporni na neki novi soj koji će se pojaviti.

“Rešenje je u pooštravanju mera, i u ovom trenutku je preporučeno nošenje maski u zatvorenom prostoru, za koje mislim da bi trebalo da postane i obavezna mera, zatim držanje fizičke distance i pranje ruku”, rekao je Tiodorović i dodao da očekuje da će u budućnosti postojati polivalentna vakcina protiv kovida koja će se davati jednom godišnje i štititi od više sojeva virusa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama