Tип наставника

24 јануара, 2015

Наставник КООРДИНАТОР
Начин руковођења: демократски тип
Приликом доношења одлука и правила сви треба да су укључени. Ученици треба да преузму иницијативу за рад.
Методе рада: методе активне наставе
Организација рада
Води рачуна о организацији рада. Поштује постављене рокове. Подсиче активност ученика. Својим речима изазива “интелектуални немир“ код ученика. Не смета му креативни жагор у учионици, јер је централни део сарадње дискусија. Развија здраве међуљудске односе. Код ученика подстиче одговорност према обавезама, тако што ученици сносе последице за непоштовање планираних обавеза.ucitelj
Предности
Атмосфера учења је занимљива, није напета. Подстиче индивидуални развој, али и рад у групи, при чему се посебно развијају сазнајни процеси: истраживање, анализа, синтеза…
Недостаци
Приликом дискусије ученици могу да се удаље од основне теме, при чему се троши време и енергија. Овај недостатак се превазилази тако што наставник има увек прецизно дефинисане циљеве и задатке часа, те у складу са тим прати дешавања на часу.
Наставник ВОЈНИ КОМАНДАНТ
Начин руковођења: аутократски тип
Суштина односа јесте да ученици следе задатке. Ради у тишини и уз поштовање правила дисциплине.
Методе рада: класичне методе
Организација рада
Предаје, а ученици не постављају питања. Сам доноси одлуке, јер сматра да он зна шта је најбоље. Контрола је централни део атмосфере у учионици. Он је строг, те нема места за тренутке опуштања.
Предности
Има добру организацију. Уважава све рокове и врло је ефикасан у раду. Може да предвиди ситуацију, реакције ученика…
Недостаци
Ученици су у оваквој атмосфери често незадовољни, јер се ради под притиском. Код ученика се развија пасиван однос према стварности. Не постоји унутрашња мотивација за рад код ученика.
Наставник ДРУГ
Начин руковођења: слободан тип
Методе рада: нису дефинисане
Организација рада
Наставник се зближава са ученицима, шали се са њима, па и дружи. Сматра да ће рад бити успешнији, ако се изгуби граница између наставника и ученика. У говору користи жаргоне и уводи личне приче, облачи се младалачи непримерено…
Предности
Ученици воле овакве часове, јер раде без притиска. Ученици лакпе прихватају некога ко је сличан њима.
Недостаци
Наставник може да буде неозбиљно схваћен. Атмосфера се преноси и на схватање предмета и наставе, те ученици не показују одговорност према обавезама.
Наставник БЕЗ АУТОРИТЕТА
Начин руковођења: либерални тип
Сваки ученик ради према индивидуалним потребама
Методе рада: нису дефинисане
Организација рада
Наставник сматра да ученици треба да раде како желе, без икаквих притисака. Не труди се да постави границе у дисциплини и поштовању радних обавеза.
Предности
Нема предности, јер је непримењиво у школи. Слобода одлучивања је могућа код дефинисаних људи, школованих, самосталних појединаца. Сарадња постоји приликом давања задатка и узимања резултата.
Недостаци
Углавном изостају резултати рада. Ученици без јасно усмерених обавеза немају осећај обавезности. Ученици са радним навикама трпе од нерадника. Овде су нерадници у предности у односу на наставника. Наставник показује несигурност.
Извор: uciteljiucenici.wordpress.com

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама