Томислав Куљиш: Један од највећих проблема које имају одрасли људи НИЈЕ тај што су родитељи према њима били лоши. Већ што је мама БИЛА ЛОШЕ

август 11, 2023

Једна од највећих проблематика на коју наилазим у психотерапији с одраслим људима није у нечему да су родитељи према њима у детињству били лоши, већ да су родитељи, а поготово мама, у прве три године живота детета била лоше. Да је била празна. Да није имала себе. Да је била нервозна. Живчана. Престрашена. Тужна. Забринута. Бесна. Љута. То су ствари које су повредиле децу и које носе цео живот.

Foto: Canva

Наше тело, наш организам памти оно што свесни ум жели да заборави. И то бива потиснуто у тело, у имплицитну меморију. Имплицитна меморија је заправо телесна меморија и она подразумева активацију одређених телесних стања. Ми на свесном нивоу не знамо да имамо неку проблематику. И онда нам дође пријатељица и каже нам нешто и након тога се осећамо грозно, повређено, љуто.

Шта се ту у основи догодило?

Догодило се, у ствари, подизање старог познатог стања које наше тело памти кроз имплицитну меморију. Експлицитно, ви се не сећате таквог искуства рецимо једног одбацивања, невиђења, недоживљавања. Немате сећање на то. Али оно је ту, унутра. И сва сећања која носимо из раног периода су у ствари похрањена у нашем систему. Ми их на свесном нивоу не осећамо, не препознајемо, али она су ту.

Томислав Куљиш, Integral Personal Development

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама