Treba li detetu od pet godina „nešto lepo da obuče za diskoteku”?

10 decembra, 2016

Ako ste mislili da je ovo još jedan u nizu tekstova „eh, kad smo mi bili deca, to nije bilo tako” – prevarili ste se. Nije, jer je baš tako bilo i tada, možda i gore. Samo što se niko nije bunio, svi ćutali i eto, baš smo super ispali. Je l’ da?
devojcica-sminkaE pa, ne. Danas razgovaram sa prijateljicom čije dvoje dece idu u vrtić. Moje dete je krenulo, pa smo je zbog moje trudnoće i virusa koje je dovlačila, a na predlog pedijatra, povukli na neko vreme. Pa onda bebac, ljubomora i to neko vreme, traje, evo već pola godine.
Žao mi je, ima dve godine i osam meseci i treba da bude sa decom, drugarima. Izađemo mi do parkića, ali zimi nije to to. A onda, kad čujem neke priče, pomislim da joj je bolje kod kuće.

Pročitajte i: Šta vam vaspitačice u vrtiću nikada neće reći u lice

Dakle, pričam ja s tom prijateljicom i prosto ne verujem kako vrtić za predškolsku decu danas izgleda. Ispričala mi je tri situacije koje su me ostavile bez teksta.
Igra ćutanja i tihog pričanja
Vaspitačica (vajna neka, pedagog par ekselans) smislila je divnu igru za decu. Svi treba da sede na podu i da ćute ili baš tiho šapuću. Ko progovori malo glasnije, odmah (po kazni!) ustaje za sto i crta. Draga vaspitačice, u školi je trebalo, između ostalog, da te nauče da je u prirodi deteta da skače, vrti se, priča, raduje se i bude tužno glasnije nego mi, odrasli. Ti ga bukvalno teraš da radi nešto što mu priroda ne dozvoljava. A to što je crtanje kazna? Ima li neke škole u kojoj se uči kažnjavanje dece crtanjem? Tako se, dakle, stvara ljubav prema umetnosti i razvija kreativnost kod dece?
Spisak stvari za ekskurziju
Pokazala mi je ta prijateljica i spisak stvari potrebnih za odlazak na ekskurziju, na zimovanje. Njena ćerka ima 5,5 godina. Na spisku se nalazi stavka, citiram „nešto lepo da obuče za diskoteku”. Dete od 5 godina. Da obuče nešto lepo. Za diskoteku. Važi, vaspitačice. Hvala na uslugama vaspitavanja, nisu mi potrebne. Nauči ti moje dete da crta, boji, seče makazama, bude kreativna, dobra prema drugarima, da deli igračke i brine o svojim stvarima. Nemoj dete od pet godina učiti da se doteruje za diskoteku. Sutra ćemo se svi zajedno pitati šta je sa ovom današnjom decom, pa nismo ih mi učili da izlaze po celu noć i umesto da uče, obilaze splavove…

Pročitajte i: Pitanje za vaspitačice: Da li je ovo način na koji bi trebalo da se ophodimo prema deci?

Nenaučena pesmica
Inače, nisam rekla da ta moja prijateljica ima dete za poželeti. Devojčica koja je mila, vesela, druželjubiva darežljiva. Pametna i odgovorna. Sigurna sam da i njene vaspitačice to znaju. S njom su svakog dana, trebalo bi da znaju. A onda, dođe dan kada vaspitačica ispituje decu (da, vrtićka deca danas odgovaraju, kao u školi) da li znaju pesmicu od juče. Niko nije znao pa ni ćerka moje prijateljice koja je, jedina, dobila zbog toga prekor.
Jasno je meni da deci treba usaditi radne navike od malih nogu. Ali u vrtiću one, drage vaspitačice treba da uživaju u igri i druženju. Učenje kroz igru je najbolje, sećate se? Dovoljno će pesmica, datuma, brojeva stanovnika nekih udaljenih država morati da nauče u školi, da biste i vi sad od njih tražile da biflaju.
Da napomenem, sigurna sam da bar 70% vaspitačica ne radi ovako. Ovo je tekst za one koji se prepoznaju u ovakvim i sličnim situacijama. Da pokušaju da razumeju šta je njihov zadatak. A diskoteke i bubanje to svakako nisu.
B. J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Treba li detetu od pet godina „nešto lepo da obuče za diskoteku”?

 1. Danijela kaže:

  Prosto ne mogu da verujem da ste objavili ovakav tekst… Razocana sam…

 2. IQ kaže:

  Aaaa uzas. Gde su granice. Kao prvo odnos prema drugima, tzv. dobrota je nesto sto se usadjuje u porodicnom jezgru. Nikako vaspitacice nisu te koje ce stvoriti baznu liniju u licnosti deteta. To je zadak roditelja. Vrtic moze samo da potencira sticanje vestina i razvoj vec postojecih sklonosti i interesovanja kod deteta. Sto se i nastavlja kroz dalje skolovanje. Kazete da se najbolje uci kroz igru. Ali igra iako poseduje odredjena pravila, predstavlja skup slucajnosti i nepredvidljivih dogadjaja, jer zaboga igraju se deca cija se sposobnost imaginacije i apstraktnog misljenja dobrano razlikuje u odnosu na odrasle ljude. Onog trenutka kada ste uveli svoje dete kroz vrata bilo koje institucije u kojoj postoji pisani plan i program aktivnosti, od igre nema nista. Igra koju ciljano vode i osmisljavaju odrasli se samo tako zove, a u stvari je metodoloski pristup sticanja odredjenih vestina i znanja. Sigurno nije igra, jer je sagledana sa svih aspekata i predstavlja skup ocekivanih reakcija, uz uklanjanje svake mogucnosti nepredvidjenih situacija. Njeni efekti na razvoj deteta su sigurno vrlo ograniceni posto se desava u ususkanom i vestackom, da ne kazem neprirodnom okruzenju. Zato je tu roditelj koji ce svoje dete povesti u prirodu, na trcanje, padanje, istrazivanje. Da se susretne sa “rogatom stokom”, da bude ponekad samo sa svojim vrsnjacima i da podele i dobro i zlo, onako kako to vrsnjaci samo umeju. U sustini to i jeste jedan od tezih zadataka roditelja, da ponesu rizik koji nosi sa sobom odrastanje. Na zalost, trenutno je stvorena klima u drustvu koja podrazumeva stalno upiranje prstom u vrtice i skole za uloge koje su porodicni i roditeljski zadaci. A sto se tice priprema za diskoteku, pa vec se od izlaska iz porodilista pravi performans koji belezi budno oko kamere. Pa rodjendani koji vise lice na modne hepeninge za decu i odrasle, sa sve dokumentacijom na fezbucima i instagramu. Zasto je onda cudan spisak opreme vaspitacice koja zna sta moze da ocekuje od dece i koja ne zeli da se ni jedno dete ne razocara jer nije imalo sta da ponese u diskoteci.

 3. tamara kaže:

  Stvar je kulture umeti se obuci za razlicite situacije. Deca to uce, ne rode se sa tim osecajem.
  U vrticu sa tim spiskom se ne misli na skupu haljinu od 5000 dinara. Vec da se detetu izdvoji nesto sto je mozda novije ili detetu lepse, u cemu se oseca da je lepo, a to moze biti i obicna majica sa zvezdicama umesto jednobojnih za svaki dan. Eto, primera radi.
  Stvarno preteraste.
  Sve sam vise razocarana vasim tekstovima.

  1. Didi kaže:

   Bas tako! Mama sam decaka, imamo isti spisak za zimovanja/letovanja, i normalno je da dete treba da razlikuje garderobu za razlicite prilike..Naravno, niko ne misli na nesto skupo, vec da to budu farmerke/pantalone i neka finija majicica. I ostatak teksta je takav da se samo odnosi na jednu vaspitacicu, tako da je pre prica za forum, a ne za objavu ZU.

 4. Maja kaže:

  Sita si se nalupala ovde gospodjo draga s duznim postovanjem,ali eto tvoje srece pa te neko objavi.

 5. Ivana kaže:

  Naravno da mu treba nesto lepo za diskoteku, a ti nemoj da posaljes.
  Uci ga ti da deli i sece makazicama.
  Naravno da treba da uci da tiho prica.
  I da zna pemucu od juce.
  Svet nije tvoje zasticeno stakleno zvono da tvoje cedo niko ne dotakne.
  Glupog li teksta, jos gluplje li majke.
  I ne,nisam vaspitacica.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama