Три једноставна експеримента које вреди показати деци.

Постоје врло једноставни експерименти које деца запамте за цео живот. Деца не могу у потпуности разумети шта се заправо дешава, али, када дође време, они ће се наћи на часу физике или хемије, и у њиховом памћењу ће обавезно испливати сасвим очигледан пример.
Пронашли смо три занимљива експеримента, које ће деца обавезно запамтити. Све што вам је потребно, налази се на дохват руке.
1. Зашто балон не пуца?
Потребно: 2 балона, свећа, шибице, вода.
Експеримент: Надувајте балон и држите га изнад запаљене свеће да демонстрирате деци како балон пукне. Затим, у други балон наспите обичну воду испод чесме, завежите га, и поново принесите свећи. Испоставиће се, да балон са водом мирно издржава пламен свеће.
Објашњење: Вода у балону апсорбује топлоту коју емитује свећа. Зато балон неће горети, и неће пући.

2. Оловке.
Три једноставна експеримента које вреди показати деци.
Потребно: најлонска кеса, обичне дрвене оловке, вода.
Експеримент: Најлонску кесу напола напунимо водом. Оловком бушимо кесу на месту, где је она напуњена водом.
Објашњење: Ако најлонску кесу пробушите, а затим је напунити водом, вода це исцурити кроз рупе. Али, ако кесу претходно напунимо водом напола, а затим је пробушимо оштрим предметом, тако да предмет остане унутар кесе, протока вода кроз ове рупе скоро неће ни бити.
То је повезано са тиме да код пуцања, молекули полиетилена се још ближе привлаче. У нашем случају, полиетилен се затеже око оловака.
3. Шарени купус.
111r 11t
Потребно: 4 чаше са водом, прехрамбене боје, листови купуса (или бело цвеце).
Експеримент: Додајте у сваку чашу било коју боју, и ставите у воду по један лист купуса (или један цвет). Оставите их тако преко ноћи. Ујутро ћете приметити да су листови обојени у различите боје.
Објашњење: Биљке апсорбују воду и и тиме хране своје цветове и лишће. Дешава се да захваљујући капиларној структури, вода сама попуњава ситне цевчице унутар биљке. Тако се храни цвеће, трава, дрвеће. Упијајући обојену воду, биљке мењају своју боју.
Извор: uspesnazena.com