Три недеље онлајн наставе за ђаке у Барајеву због насилног ученика, а решење се не назире

Већ пуне три недеље ученици одељења VI-2 основне школе „Кнез Сима Марковић“ из Барајева не долазе у школу, већ наставу похађају онлајн. Разлог томе је, како је објаснио један од родитеља за ТВ Нова, континуирано физичко насиље које један од ученика овог одељења врши над осталим ђацима. Како каже, мајка дечака који је насилан не жели да прихвати ту чињеницу, а решење проблема се не назире.

Извор: ТВ Нова/Пробуди се

Како би на овај проблем скренули пажњу, јуче су испред школе протестовали родитељи и наставници.

„Имамо велики проблем који траје од прошле године. Упозната је школа, полиција, социјална служба, председник општине, Министарство просвете, а решења нема. То дете свакодневно врши насиље над нашом децом, али и над млађим ученицима који су сад кренули у пети разред и овде дошли из малих окружења, околних села. Насиље се дешава сваког дана. Прошлог петка је тај ученик давио моје дете, па смо завршили на Институту за мајку и дете, а истог тог дана је друго дете завршило у Тиршовој. Мајка дечака не жели да призна да њено дете то ради, а институције су немоћне.“ – казао је Александар Иванковић, отац детета које иде у одељење VI-2.

На питање која су им решења понуђена, родитељи кажу да је једна од опција био специјални пратилац, али из неког разлога то није реализовано. Друга идеја коју су покушали да спроведу је пребацивање дечака у специјалну школу, али се мајка с тим није сложила, а за такву одлуку је неопходна сагласност оба родитеља.

„Прошле године деца последње три недеље нису ишла у школу и нама је тад обећано да ће се пронаћи решење, али су сада ствари још горе него тад. Деца се уопште не осећају сигурно јер знају да је само питање тренутка кад ће тај дечак неког напасти, био изазван или не. На наставу сада не долази нико, па ни тај дечак.“ – објаснио је саговорник Нова ТВ.

Он је казао и да родитељи и деца овог одељења имају подршку целог колектива, Савета родитеља и Школског одбора.

„Ми смо и од ПП службе школе добили написмено да они не могу да гарантују сигурност наше деце у школи. Чак је и претходни разредни старешина напустио ту позицију јер није могао да издржи притисак мајке тог детета. Добили смо новог старешину који је сад упао у ватру, као и в.д. директора који је такође од недавно на тој позицији.“ – казао је овај отац.

Дечак је, каже Александар Ивковић, децу нападао на часу, пред почетак часа, на путу до куће, а то је умела да чини и његова мајка, која је сачекивала оне ученике који би се супротставили њеном детету.

Родитељи су чврсто одлучили да њихова деца неће ићи у школу док се проблем не реши, ни по коју цену.

„Ако треба да добијемо кривичне пријаве, онда нека буду кривичне пријаве.“

Ученици овог одељења, иначе, сваког дана имају онлајн наставу коју им је обезбедила школа и наставници.

Цео прилог погледајте ОВДЕ.