Три недеље онлајн наставе за ђаке у Барајеву због насилног ученика, а решење се не назире

29 септембра, 2023

Већ пуне три недеље ученици одељења VI-2 основне школе “Кнез Сима Марковић” из Барајева не долазе у школу, већ наставу похађају онлајн. Разлог томе је, како је објаснио један од родитеља за ТВ Нова, континуирано физичко насиље које један од ученика овог одељења врши над осталим ђацима. Како каже, мајка дечака који је насилан не жели да прихвати ту чињеницу, а решење проблема се не назире.

Извор: ТВ Нова/Пробуди се

Како би на овај проблем скренули пажњу, јуче су испред школе протестовали родитељи и наставници.

“Имамо велики проблем који траје од прошле године. Упозната је школа, полиција, социјална служба, председник општине, Министарство просвете, а решења нема. То дете свакодневно врши насиље над нашом децом, али и над млађим ученицима који су сад кренули у пети разред и овде дошли из малих окружења, околних села. Насиље се дешава сваког дана. Прошлог петка је тај ученик давио моје дете, па смо завршили на Институту за мајку и дете, а истог тог дана је друго дете завршило у Тиршовој. Мајка дечака не жели да призна да њено дете то ради, а институције су немоћне.” – казао је Александар Иванковић, отац детета које иде у одељење VI-2.

На питање која су им решења понуђена, родитељи кажу да је једна од опција био специјални пратилац, али из неког разлога то није реализовано. Друга идеја коју су покушали да спроведу је пребацивање дечака у специјалну школу, али се мајка с тим није сложила, а за такву одлуку је неопходна сагласност оба родитеља.

“Прошле године деца последње три недеље нису ишла у школу и нама је тад обећано да ће се пронаћи решење, али су сада ствари још горе него тад. Деца се уопште не осећају сигурно јер знају да је само питање тренутка кад ће тај дечак неког напасти, био изазван или не. На наставу сада не долази нико, па ни тај дечак.” – објаснио је саговорник Нова ТВ.

Он је казао и да родитељи и деца овог одељења имају подршку целог колектива, Савета родитеља и Школског одбора.

“Ми смо и од ПП службе школе добили написмено да они не могу да гарантују сигурност наше деце у школи. Чак је и претходни разредни старешина напустио ту позицију јер није могао да издржи притисак мајке тог детета. Добили смо новог старешину који је сад упао у ватру, као и в.д. директора који је такође од недавно на тој позицији.” – казао је овај отац.

Дечак је, каже Александар Ивковић, децу нападао на часу, пред почетак часа, на путу до куће, а то је умела да чини и његова мајка, која је сачекивала оне ученике који би се супротставили њеном детету.

Родитељи су чврсто одлучили да њихова деца неће ићи у школу док се проблем не реши, ни по коју цену.

“Ако треба да добијемо кривичне пријаве, онда нека буду кривичне пријаве.”

Ученици овог одељења, иначе, сваког дана имају онлајн наставу коју им је обезбедила школа и наставници.

Цео прилог погледајте ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Три недеље онлајн наставе за ђаке у Барајеву због насилног ученика, а решење се не назире

 1. Irena каже:

  Jeste, strasno je. Bilo je i mrtvih nastavnika posle nasilja ucenika. Eskaliralo, dragi roditelji, dok vas se sve nije mnogo ticalo. Tuzno.

 2. Velja каже:

  Da li je moguce da jedan ucenik pravi problem koji ne moze da resi ni skola ni drugi organi. Ovo pokazuje dokle smo dosli kao drzava kada je skolstvo u pitanju.

 3. Jasmina каже:

  Nisam za nasilje,ali i nad popom ima pop, i za maloletnog siledžiju i za njegovu majku.Po devizi:ne radi drugima to što nećeš da rade tebi-očito traže jedno dobro “vaspitavanje”.

 4. Bel каже:

  Maloletnog nasilnika,kao i sve njih,pod hitno ubpopravni dom da om se hladi glava i smire hormoni.Zaista mi nije jasno zasto se ovo trpi,koji bre zapadni za koni?Sta ce taj da radi za koju godinu,ubija,diluje drogu ,stvara kolymbiju.Dosta vise,postajemo zemlja bezzakonja zbog prevelike tolerancije .

 5. Sekula каже:

  Ivankoviću, nadjite još nekoliko roditelja i naučite vašu decu da nasilnika koji zlostavlja drugu decu vežu zip trakama za ogradu. Posle nek se njime bavi ko hoće, a normalna deca nek idu na časove. Kada treba da se vraćaju kući, da ih ne bi pojedinačno čekao i zlostvljao, opet isto, najpre ga učenici hvajaju i vezuju za ogradu ili banderu, a posle se na miru razilaze kućama. To je jedino rešenje u situaciji kada Ministarstvo prosvete podržava nasilnike, silovatelje i ubice po školama.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама