Tri nedelje onlajn nastave za đake u Barajevu zbog nasilnog učenika, a rešenje se ne nazire

septembar 29, 2023

Već pune tri nedelje učenici odeljenja VI-2 osnovne škole “Knez Sima Marković” iz Barajeva ne dolaze u školu, već nastavu pohađaju onlajn. Razlog tome je, kako je objasnio jedan od roditelja za TV Nova, kontinuirano fizičko nasilje koje jedan od učenika ovog odeljenja vrši nad ostalim đacima. Kako kaže, majka dečaka koji je nasilan ne želi da prihvati tu činjenicu, a rešenje problema se ne nazire.

Izvor: TV Nova/Probudi se

Kako bi na ovaj problem skrenuli pažnju, juče su ispred škole protestovali roditelji i nastavnici.

“Imamo veliki problem koji traje od prošle godine. Upoznata je škola, policija, socijalna služba, predsednik opštine, Ministarstvo prosvete, a rešenja nema. To dete svakodnevno vrši nasilje nad našom decom, ali i nad mlađim učenicima koji su sad krenuli u peti razred i ovde došli iz malih okruženja, okolnih sela. Nasilje se dešava svakog dana. Prošlog petka je taj učenik davio moje dete, pa smo završili na Institutu za majku i dete, a istog tog dana je drugo dete završilo u Tiršovoj. Majka dečaka ne želi da prizna da njeno dete to radi, a institucije su nemoćne.” – kazao je Aleksandar Ivanković, otac deteta koje ide u odeljenje VI-2.

Na pitanje koja su im rešenja ponuđena, roditelji kažu da je jedna od opcija bio specijalni pratilac, ali iz nekog razloga to nije realizovano. Druga ideja koju su pokušali da sprovedu je prebacivanje dečaka u specijalnu školu, ali se majka s tim nije složila, a za takvu odluku je neophodna saglasnost oba roditelja.

“Prošle godine deca poslednje tri nedelje nisu išla u školu i nama je tad obećano da će se pronaći rešenje, ali su sada stvari još gore nego tad. Deca se uopšte ne osećaju sigurno jer znaju da je samo pitanje trenutka kad će taj dečak nekog napasti, bio izazvan ili ne. Na nastavu sada ne dolazi niko, pa ni taj dečak.” – objasnio je sagovornik Nova TV.

On je kazao i da roditelji i deca ovog odeljenja imaju podršku celog kolektiva, Saveta roditelja i Školskog odbora.

“Mi smo i od PP službe škole dobili napismeno da oni ne mogu da garantuju sigurnost naše dece u školi. Čak je i prethodni razredni starešina napustio tu poziciju jer nije mogao da izdrži pritisak majke tog deteta. Dobili smo novog starešinu koji je sad upao u vatru, kao i v.d. direktora koji je takođe od nedavno na toj poziciji.” – kazao je ovaj otac.

Dečak je, kaže Aleksandar Ivković, decu napadao na času, pred početak časa, na putu do kuće, a to je umela da čini i njegova majka, koja je sačekivala one učenike koji bi se suprotstavili njenom detetu.

Roditelji su čvrsto odlučili da njihova deca neće ići u školu dok se problem ne reši, ni po koju cenu.

“Ako treba da dobijemo krivične prijave, onda neka budu krivične prijave.”

Učenici ovog odeljenja, inače, svakog dana imaju onlajn nastavu koju im je obezbedila škola i nastavnici.

Ceo prilog pogledajte OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Tri nedelje onlajn nastave za đake u Barajevu zbog nasilnog učenika, a rešenje se ne nazire

 1. Irena kaže:

  Jeste, strasno je. Bilo je i mrtvih nastavnika posle nasilja ucenika. Eskaliralo, dragi roditelji, dok vas se sve nije mnogo ticalo. Tuzno.

 2. Velja kaže:

  Da li je moguce da jedan ucenik pravi problem koji ne moze da resi ni skola ni drugi organi. Ovo pokazuje dokle smo dosli kao drzava kada je skolstvo u pitanju.

 3. Jasmina kaže:

  Nisam za nasilje,ali i nad popom ima pop, i za maloletnog siledžiju i za njegovu majku.Po devizi:ne radi drugima to što nećeš da rade tebi-očito traže jedno dobro “vaspitavanje”.

 4. Bel kaže:

  Maloletnog nasilnika,kao i sve njih,pod hitno ubpopravni dom da om se hladi glava i smire hormoni.Zaista mi nije jasno zasto se ovo trpi,koji bre zapadni za koni?Sta ce taj da radi za koju godinu,ubija,diluje drogu ,stvara kolymbiju.Dosta vise,postajemo zemlja bezzakonja zbog prevelike tolerancije .

 5. Sekula kaže:

  Ivankoviću, nadjite još nekoliko roditelja i naučite vašu decu da nasilnika koji zlostavlja drugu decu vežu zip trakama za ogradu. Posle nek se njime bavi ko hoće, a normalna deca nek idu na časove. Kada treba da se vraćaju kući, da ih ne bi pojedinačno čekao i zlostvljao, opet isto, najpre ga učenici hvajaju i vezuju za ogradu ili banderu, a posle se na miru razilaze kućama. To je jedino rešenje u situaciji kada Ministarstvo prosvete podržava nasilnike, silovatelje i ubice po školama.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama