Три нова обавезна предмета за петаке!

22 марта, 2017

Будући петаци биће прва генерација основаца која ће имати три нова предмета: информатику и рачунарство, техничко и технологију, физичко и здравствено васпитање
То пише “Политика” у издању за среду.
Досадашњи изборни предмети као што су чувари природе, свакодневни живот у прошлости, хор и оркестар – за њих ће бити ваннаставне школске секције, уколико буде прихваћен нови предлог наставног плана за старије разреде осмолетки.
На захтев Министарства просвете, науке и технолошког развоја Завод за унапређивање образовања и васпитања, за непуна четири месеца, изнедрио је промењен и осавремењен план наставе за други циклус основног образовања.
“Информатику као обавезан предмет увели смо у петом разреду са једним часом недељно са садржајима ослоњеним на програм изборног предмета информатика и рачунарство који је прошле године усвојио Национални просветни савет. Предмет техничко и информатика постаће техника и технологија”, каже помоћник директора Завода за унапређивање образовања и васпитања Гордана Мијатовић.
Она додаје да је из бившег техничког и информатике избрисан информатички део, јер информатика и рачунарство постају засебан предмет.
“Празнина је допуњена садржајима којима се подстиче развој предузетништва као међупредметне компетенције чиме је осавремењена настава технике и технологије”, додаје она.
Мијатовић каже да ће физичко васпитање прерасти у физичко и здравствено васпитање.
“Савремена варијанта физичког и здравственог васпитања заузеће два часа недељно у распореду”, додаје она.
Изабрани спорт, садашњи трећи час физичког, прелази у ваннаставне активности. На његово место улази информатика, тако да деце неће имати више часова него сада, уверавају надлежни.
“Уводе се обавезне физичке активности ван редовне наставе које би, да су у распореду, заузимале час и по недељно, односно 54 часа годишње”, каже Мијатовић.
Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Три нова обавезна предмета за петаке!

 1. Aleksandar каже:

  Ma treba ukinuti i ova dva casa fizickog vaspitanja, daca su nam uskracena za mobilne telefone i racunare, nedovoljno ih koriste. Svakako su dobro razvijena i bave se sportom redovno i vqn skole. STRASNO

 2. Forumaš каже:

  A da li će se ovo da se primeni i na sadašnje petake šestake i sedmake, ili samo na buduće petake?
  Hvala unapred na odgovoru.

 3. Marko каже:

  ZASTI IM FIZICKO UKIDATE ?
  SA NOVIM PREDMETIMA JOS VISE UPREZETE JADNU DECU SA OBAVEZAMA, ZAR NE TREBAJU GLAVU DA DIGNU SA KNJIGE I SA RACUNARA 🙁
  ZASTO IH MALO NE RASTERETITE?
  DECI KRADETE DETINJSTVO, KRADETE IM VREME ZA IGRU, DRUZENJE !!!

 4. FORUMAŠ каже:

  A kako će da se sprovode ove sportske aktivnosti?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама