Три нова предмета за основне школе

Информатика се од наредне школске године уводи као обавезан предмет, а завршена је обука за 60 наставника информатике за нове садржаје из програмирања, саопштило је Министарство просвете.

Сви наставни материјали, видео-лекције и припреме за наставнике ће већ током јула бити доступни на сајту министарства као и на сајту petlja.org. за све ученике, наставнике и заинтересоване грађане.
Осим обуке за примену новина у наставним програмима, од 20. августа започеће и обуке наставника свих предмета који немају основни ниво дигиталних компетенција, за достизање тог нивоа и оспособљавање за примену ИKТ у наставничкој професији.
У сарадњи са Министарством културе, Министарство просвете ради на пројекту е-лектире како би свим ученицима омогућили приступ дигитализованој лектири.
Kроз пилот-пројекат Е-просвета од ове јесени и током школске године биће укључено око 200 школа које ће добити софтвер и обуку за коришћење електронског дневника.
Три нова предмета за основне школе
Што се тиче набавке рачунара, из Министарства просвета поручују да је снимљено стање на терену и да је у току набавка рачунара, као и да Министарство припрема правилник о одржавању ИKТ опреме у школама.
На основу споразума са Мајкрософтом “Shape the Future – Подршка трансформацији” саме школе ће моћи да купују лиценцирани оперативни систем по повлашћеним ценама од 2 долара.
Kад је реч о повезаности школа на интернет, из Министарства поручују да све школе имају интернет везу, а да су издвојена одељења у којима се одржава информатика у 93 одсто случајева покривена интернетом.
Са оператерима мобилне телефоније су се договорили о опремању преосталих 7 одсто школа 4Г интернетом.
Министарство просвете саопштило је и да су спремни наставни планови и програми за три нова предмета у петом разреду основне школе – техника и технологија, информатика и рачунарство и физичко и здравствено васпитање.
Чим ти документи буду објављени у “Просветном гласнику”, следе измене Правилника о степену и врсти образовања наставника и стручних сарадника у основној школи.
 
Танјуг , Бета