Три нова предмета за основне школе

30 јуна, 2017

Информатика се од наредне школске године уводи као обавезан предмет, а завршена је обука за 60 наставника информатике за нове садржаје из програмирања, саопштило је Министарство просвете.

Сви наставни материјали, видео-лекције и припреме за наставнике ће већ током јула бити доступни на сајту министарства као и на сајту petlja.org. за све ученике, наставнике и заинтересоване грађане.
Осим обуке за примену новина у наставним програмима, од 20. августа започеће и обуке наставника свих предмета који немају основни ниво дигиталних компетенција, за достизање тог нивоа и оспособљавање за примену ИKТ у наставничкој професији.
У сарадњи са Министарством културе, Министарство просвете ради на пројекту е-лектире како би свим ученицима омогућили приступ дигитализованој лектири.
Kроз пилот-пројекат Е-просвета од ове јесени и током школске године биће укључено око 200 школа које ће добити софтвер и обуку за коришћење електронског дневника.
Три нова предмета за основне школе
Што се тиче набавке рачунара, из Министарства просвета поручују да је снимљено стање на терену и да је у току набавка рачунара, као и да Министарство припрема правилник о одржавању ИKТ опреме у школама.
На основу споразума са Мајкрософтом “Shape the Future – Подршка трансформацији” саме школе ће моћи да купују лиценцирани оперативни систем по повлашћеним ценама од 2 долара.
Kад је реч о повезаности школа на интернет, из Министарства поручују да све школе имају интернет везу, а да су издвојена одељења у којима се одржава информатика у 93 одсто случајева покривена интернетом.
Са оператерима мобилне телефоније су се договорили о опремању преосталих 7 одсто школа 4Г интернетом.
Министарство просвете саопштило је и да су спремни наставни планови и програми за три нова предмета у петом разреду основне школе – техника и технологија, информатика и рачунарство и физичко и здравствено васпитање.
Чим ти документи буду објављени у “Просветном гласнику”, следе измене Правилника о степену и врсти образовања наставника и стручних сарадника у основној школи.
 
Танјуг , Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


6 коментара на "Три нова предмета за основне школе

 1. Perica каже:

  Od kad skole dobijaju sredstva u dolarima ? Pobogu 2 dolara? Na tome se zasniva obrazovanje.

 2. Правилник о степену и врсти образовања наставника и стручних сарадника у основној школи. каже:

  Информатика и рачунарство као обавезан предмет у основној школи треба да обезбеди континуитет изучавања опште-образовног наставног предмета Рачунарство и информатика у средњој школи.
  Потребно је да се у Правилнику о степену и врсти образовања наставника и стручних сарадника у основној школи дефинише да овај предмет имају права да предају само дипломци који су на факултету завршили информатички одсек или смер и имају VII1 степен или мастер студије информатике, рачунарства односно програмирања.
  Овај Правилник за основну школу (у смислу ко има права да предаје информатику) треба да се ослања на Правилник ко има права да предаје Рачунарство и информатику у гимназији, првенствено због постојања континуитета у изучавању овог предмета.
  Да подсетим да је 2007. године, про форме, осавремењено техничко образовање, информатичким садржајима и тако “иновиран предмет техничко и информатичко образовање” постављен 2007. године да предају наставници, педагози техничке културе са шестим степеном (вишом школом), затим тзв. професори техничког образовања и на крају професори технике и информатике.
  Стручној јавности је познато да је у Србији само 20-ак посто наставника техничког је знало да предаје информатички део кроз техничко, док су остали наставници прекрајали наставу техничког изостављајући информатичке садржаје.
  Многи наставници техничког су се дошколовали по неким истуреним одељењима на смеру професор техничког образовања, пошто им је смер техника и информатика био изузетно тежак, и стекли права да предају техничко образовање са високом спремом.
  Међутим од 2007. године је тим наставницима Правилником о степену и врсти образовања наставника техничког и информатичког образовања наметнут информатички део за који се нису школовали и који су такви наставници заобилазили! Прошле године су вршена истраживања Института за психологију и Министарства просвете и дошло се до узнемирујућих и невероватних сазнања за широке народне масе.
  Морам да истакнем да је раније постојао функционалан предмет Основи технике и производње, и зато се дивим људима из образовног система Црне Горе што су препознали потребе друштва и што су укључили у свој образовни систем предмет Основи технике и предузетништва.

 3. Zox каже:

  A štа ćemo sа onimа koji nisu zаvršili bаš informаtički smer а izuzetno se snаlаze nа terenu (učionici) i uspešno vode nаstаvu?

  1. E каже:

   Treba ih nagraditi.Za početa 20časova redovne nastave u redovnom rasporedu,ne posle 6.

  2. Компетенције и правилник о степену и врсти... каже:

   Изузетно се сналазимо у настави, водимо наставу, на српском језику али немамо компетенције (знање, вештине, ставове) да предајемо српски језик. Или, изванредно се служимо математиком али као физичари, хемичари и остали природњаци нисмо компетентни да предајемо математику. Знате, тако се добро служим математичким моделима, али немам права, компетенције да предајем математику пошто ми у дипломи пише неко друго звање, нпр. дипломирани информатичар који је дипломирао баш на математичком факултету…

 4. Jelena каже:

  Najbolje bi bilo da tehnicko i informaticko obrazovanje predaju inzenjeri npr.arhitekte sa master diplomom.Jer jako puno elemenata ima iz tehnickog crtanja,arh.crtanja u auto cadu a svakako svaki inzenjer poseduje i informaticke vestine.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама