Три разлога зашто је важна РУТИНА!

Трудите се да детету сваки дан буде другачији? Рутина мора да постоји, па тек онда креативност.


Иако се сваки родитељ труди да буде флексибилан у васпитању деце, па им дозволи да понекад прескоче вечеру ако нису гладна или да оду у кревет касније него што иначе чине, рутина је заправо веома важна за сваког малишана.

И њему ће, после кратког периода негодовања, заправо пријати, јер они воле да знају правила. Зато је важно да одрасли имају стрпљења и да им помогну да се деца навикну на одређене рутинске радње сваког дана. Психолози објашњавају зашто је то добро.

Осећају се сигурније

Дете иначе има осећај да је мало у односу на свет одраслих, не разуме га и зато зазире од њега. Зато му чињеница да се одређени догађаји одвијају одређеним редом, онако како је оно навикло и како очекује, улива сигурност.

Уче да поштују правила

Рутина има праву едукативну вредност, јер када се неко правило претвори у навику, више нема потребе да се дете сваког дана подсећа на нешто. Оно само одлази да пере зубе, ставља своју протезу, ујутру намешта кревет, умива се… Без упозорења родитеља.

Деца се не опиру када знају редослед догађаја

Дете се такође мање опире када унапред зна редослед догађаја – да треба да прекине игру да би прешло за сто и јело или угаси ТВ да би ишло на спавање.

Добијају на времену

Када су правила постављена и навике стечене, нема више потребе да се о њима прича и на њих подсећа, што значајно олакшава посао родитељима, али и деци, јер и једни и други добијају на времену и енергији. Нема беспотребног расипања.

Извор: Новости