Tri slikovnice za najmlađe o vrtićkom životu – idealne za čitanje u vrtiću i kao priprema za adaptaciju

5 decembra, 2021

Ovo su, otprilike, dani kada u vrtićkim Vajber grupama počinju da se razmenjuju poruke – hoće li Deda Mraz doneti nešto deci u vrtić i šta će to biti? Roditelji sakupljaju novac, a u dogovoru vaspitačicama koje najbolje znaju šta deca iz njihove grupe vole, biraju poklone za decu. Kockice, lutke, autići, alat, ali i slikovnice. Ove godine, predlažemo vam da, dok birate slikovnice, posebno obratite pažnju na jednu novu ediciju, koja je posvećena upravo “vrtićkom životu”.

Reč je o novoj ediciji slikovnica u izdanju Kreativnog centra MALI VRT, koja obuhvata tri zanimljive priče namenjene deci starijoj od tri godine – Žuti kolač s višnjama, Let na ko bajagi Mars i Tri princeze.

U ovim knjigama autorke En Truf vrtić je predstavljen kao mali vrt – zajednica dece i vaspitača, u kojoj je svaki dan po nečemu poseban. Tako vrtuljci, dečaci i devojčice iz ovog neobičnog vrtića, i vrtlari, njihovi vaspitači, organizuju Dan žutog kolača s višnjama kada svi zajedno prikupljaju namirnice za ovu čuvenu poslasticu i uz dosta truda i zajedničkih napora uspevaju da naprave čak dva pleha kolača. Maštovitost vrtuljaka i vrtlara dolazi do izražaja i pri organizaciji leta na ko bajagi Mars, kada zajedničkim snagama prave raketu od kartona, skupljaju posadu i kreću u uzbudljivu avanturu u vasionu. Posebna zgoda u Malom vrtu je Pozorišni dan. Tada svi zajedno dele uloge u predstavi, nakon koje aplaudiraju domišljatim glumcima.

Osobenost Malog vrta, pored naglašenog zajedništva, ogleda se i u nesvakidašnjoj atmosferi slobode. Sloboda u Malom vrtu podrazumeva da su u njemu razlike dobrodošle. Greške se shvataju kao sastavni deo svakog napretka i, uz podršku zajednice, popravljive su. U ovom vrtiću sloboda znači i mogućnost boravka u prirodi – u bašti, s domaćim životinjama, na igralištu ili u šumici pored reke.  

Vrednosti ovog malog društva posebno su istaknute na ilustracijama Eveline Daneve Rajninger. Na njima su predstavljeni vrtuljci i vrtlari različitih godina i porekla, a raznolikostima zajednice Malog vrta ne doprinose samo oni, već i sav drugi živi svet – životinje i biljke. Ovakvim postupcima stvara se optimistična, topla i praznična atmosfera u svetu Malog vrta

Pisane prvenstveno kako bi pomogle roditeljima da deci približe ideju o samostalnom boravku u vrtiću, slikovnice iz ove edicije sigurno će obradovati i vaspitačice i vaspitače, jer će biti dobar izbor za zajedničko čitanje s decom. Odnosi koji se neguju u Malom vrtu povod su za razmišljanje i o odnosima koje gradimo u našim vrtićima, kao i o vrednostima koje negujemo – poput tolerancije, odgovornosti prema drugima, poštovanja i očuvanja prirode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama