Три животне мини лекције

1. Једног дана ћеш схватити…
porodi
Једног дана ћеш схватити да постоје људи који никада не издају, али пре тога ћеш морати проћи кроз многе, многе издаје.
Једног дана ћеш разумети да је спољашњи сјај – ништа у поређењу са унутрашњом лепотом. Зато, све што је споља – траје до прве кише. Оно што је изнутра – гори увек. Чак, и ако се угасило до једва приметних угарака. Али, довољно је лагано дунути – ватра ће полако планути и угрејаће те.
Једног дана ћеш схватити да су многе изјаве, цитати, афоризми, којих си се наслушао у спољном свету – само празан, иако леп, скуп речи – не више од тога. Битне су само те истине, које си сам спознао.
Једног дана ћеш схватити да су доброта, нежност, љубав и брига – одлике унутрашње снаге, а не слабости.
2. „Предуслов“ вештина
Један фотограф је дошао код даме на вечеру. Погледавши његове фотографије, она је узвикнула:
– Како су прекрасне! Вероватно поседујете веома добар фотоапарат?
Фотограф је прећутао. Али је касније, одлазећи, рекао:
– Хвала. Вечера је била веома укусна. Вероватно имате веома добре шерпе.
3. Снага ситница
Ова прича је одличан подсетник колико су важне ситнице у нашем животу и која се често користи као матафорички израз неспособности људи да реагују на значајне промене које се у животу постепено дешавају.
Шта ће бити ако се жаба нађе у лонцу са врућом водом? Одмах ће помислити: „Овде је јако непријатно. Треба што брже побећи одавде“. И у истом трену ће искочити.
А шта ако ту исту жабу сместите у лонац са хладном водом, ставите на шпорет и полако загревате?
Жаба ће се опустити. Она ће, наравно, приметити да постаје топлије, али помислиће: „Мало топлоте неће нашкодити“. А завршиће се тиме да ће она бити скувана.
Наравоученије: многе ствари у животу се неприметно нагомилавају: дугови, сувишни килограми, лоше здравље, знање, благостање. Памтите да не смете да потцењујете ситнице.