Трилогија Зеленбабини дарови на Сајму књига, у новом руху

После великог успеха романа Зеленбабини дарови који је убрзо након првог објављивања постао део лектире и за час освојио тинејџере и оне мало млађе, стигао је и ништа мање узбудљив наставак Тајна немуштог језика.

Али, да ли сте знали да сада постоји и трећи, последњи део овог романа којим се трилогија заокружује?

Реч је о роману који носи назив Новчић судбине. За праве колекционаре, Креативни центар припремио је целу трилогију коју овог пута илуструје Боб Живковић.

Наизглед сасвим случајно, јунак Мика открио је новчић у дворишту своје старе куће.

Овим заплетом почиње радња новог романа Новчић судбине, којим ауторка Ивана Нешић заокружује трилогију Зеленбабини дарови. Од првог сусрета с маљуцима и Зеленбабом, преко загонетне мокош и тајанственог дара немуштог језика, па све до најновијег романа у којем ће се Мика ухватити укоштац са судбином, имамо прилику да уживамо у приповедачком дару Иване Нешић и бројним авантурама њеног јунака.

Ивана Нешић потписиваће своје књиге на Београдском сајму књига на штанду Креативног центра у петак, 28. октобра, од 17 до 18 часова.

У завршном делу трилогије Мика је одлучио да узме судбину у своје руке и на тај начин симболично одрасте. Није му било лако да прође кроз све изазове, али као и обично, уз много упорности, храбрости и уз неизбежан осмех стигао је до циља. Зато се опраштамо од Мике с вером да неће порасти у неког сивог и суморног чиновника стварности и уз посебну захвалност што је с нама поделио оно најдрагоценије што је имао – чудесан и непоновљив свет детињства.

Са ауторком Иваном Нешић разговарамо о трећем делу Зеленбабиних дарова и томе шта нас очекује у новој епизоди.

Какве авантуре очекују Мику у новој књизи?

Иако Мика упорно не жели да буде херој, нико га ништа не пита. Неко би можда рекао, а неко можда и јесте рекао, да му је таква судбина. Ипак, Мику та реч помало жуља. Не жели да поверује да није господар своје судбине. И тако, полазећи на наизглед безазлену мисију враћања сломљеног рога маљутку Пахуку, Мика креће на много озбиљније путовање – потрагу за одговором на питање да ли је наша судбина унапред записана. На том путу ће се сусрести с вилама, тодорцима, а на самом крају и са оним ко му може пружити одговор на то питање.

Шта вас је инспирисало за писање овог романа?

Гледам како људи одбијају да преузму одговорност за ствари које им се дешавају. Криве околину, положај планета, метеоролошке прилике, судбину… Ова књига јесте мој покушај да се ухватим укоштац с проблемом судбине, слободне воље и личне одговорности. Али да и даље буде забавно. Баш као и у животу.

Шта су ново књигама из овог серијала донеле корице Боба Живковића?

Колико читалаца – толико верзија јунака књига и њихових авантура. Кад су илустратори у питању, то се још боље види. Илустрације Боба Живковића доносе хумор, ведрину и топлину неопходне да би се поднеле уистину језиве ствари које Мика преживљава.