Труднице у породилиштима већ годинама потписују да лекаре ослобађају од одговорности у случају компликација

Пре него што уђу у порођајну салу, труднице у Србији потписују документ, којим унапред ослобађају кривице медицински тим, али и породилиште, од било какве кривице, уколико током рођења бебе нешто крене по злу. Овај документ је неуставан и формално-правно неисправан, кажу стручњаци за Nova.rs и истичу да је недопустиво да жена пред порођај даје писану сагласност на садржину коју углавном не разуме, а која јој може нанети штету.

Нажалост, овај документ је део протокола, уобичајене процедуре у свим српским породилиштима, иако је погрешно формално-правно написан, а женама се даје на увид и потпис непосредно пред порођај, уз објашњење да “то сви потписују”.

“Добила сам тај документ пред порођај и нисам желела да потпишем. Прочитала сам га и покушала да разумем зашто ми то дају, јер ми је било несхватљиво да дајем сагласност да се лекари и болница ослобађају кривице, ако буде проблема на порођају. Јасно ми је да морају да нам предоче могуће компликације и да се штите нашим потписом, уколико мора да се уведе нека интервенција на порођају, али није ми било јасно зашто их ослобађамо одговорности. Речено ми је да то ‘сви потписују’, па сам онда и ја”, каже за Nova.rs Доротеа Милосављевић (32), из Београда, која је имала компликација на порођају, али установу није пријавила.

 

Потпис обавезан у свим породилиштима

Документ из породилишта Клиничко-болничког центра Звездара, појавио се на друштвеним мрежама, а породиље с којима смо разговарали, потврдиле су да су свој потпис давале и у другим установама пре него што су одведене у порођајну салу.

Правно гледано, српско здравство оваквим документом „пристаје на акушерско насиље“ прокоментарисала је адвокатица и народна посланица Марина Мијатовић.

Ако трудница одбије да потпише документ, лекари морају да је породе по протоколима који постоје и који су прихваћени према међународним стандардима.

„Свака жена има право да одбије да потпише, а на порођај иде свакако. Светска здравствена организација има јасно дефинисане протоколе, а правно је неприхватљиво да се унапред одричемо права на подношење тужбе, односно судске заштите. Породиља не може да даје сагласност за свог партнера, а партнер може да добије овлашћење од породиље да ће донети одлуку о даљем третману, ако она не буде била у свесном стању. Овакав пристанак представља изазивање страха код породиље што су елементи акушерског насиља“, објашњава Мијатовић.

Међутим, здравствени радници у породилиштима, кажу за Nova.rs да је потписивање информативног документа уобичајена процедура.

“У сваком породилишту, државном или приватном, трудница пре порођаја добија на увид документ, који треба да потпише, а зове се информисани пристанак пацијента на хируршку одговарајућу процедуру. Ту је описана свака процедура и начин на који се изводи, а пацијенткиња је у обавези да прочита и потпише. Било коју интервенцију коју медицински тим у породилишту изводи, пацијент о њој мора бити информисан. То је део протокола рада болнице и одобрава га стручни колегијум”, објашњава проф. др Снежана Ракић, специјалисткиња гинекологије и акушерства и некадашња директорка ГАК Народни фронт.

Кршење протокола

Она наводи да је у питању законска обавеза, али да документ који се даје трудницама, а који је објављен на друштвеним мрежама, није правилно написан и крши протокол.

“Пацијенткиња треба да буде упозната са сваком интервенцијом засебно. Ако дође до царског реза, треба да буде описано у којим околностима може да се деси и то важи за сваку медицинску индикацију. Све мора бити појединачно представљено трудници, а не одједном, на истом папиру. Пре сваке веће операције, пацијент мора бити информисан, осим ако није витално угрожен. Овај папир, који потписују труднице, није формално-правно написан како треба. Све је побркано и формално-правни сегмент и домен медицине. Део који говори о ослобађању кривице болнице и стручног тима, не може да стоји у истом документу са садржајем о интервенцијама и компликацијама”, каже проф. др Ракић.

Извор: Нова