Tužbe nastavnika za nadoknadu za inkluzivni rad

12 oktobra, 2020

Unija sindikata prosvetnih radnika (USPR) Kragujevca je danas najavila masovno podnošenje tužbi nastavnika koji rade s učenicima sa smetnjama.

Oni traže povećanje plate od deset odsto u poslednje tri godine.

Potpredsednik USPR u Kragujevcu Milan Jevtić je novinarima rekao da bi tužbe za rad po IOP-u (individualni obrazovni plan) moglo da podnese 300 do 500 nastavnika u Kragujevcu.

On je naveo da se svakom tužbom zahteva naknada od 150.000 do 180.000 dinara.

Jevtić je rekao da je rad sa učenicima sa smetnjama u odeljenjima dodatni „teret“ za svakog zaposlenog u prosveti i da to treba da bude odgovarajuće plaćeno.

On je objasnio da je osnova za sudske presude o plaćanju tog rada Uredba o koeficijentu kojom je predviđeno da za rad u specijalnim odeljenjima i specijalnim školama svako bude plaćen deset odsto uvećanom zaradom.

Predsednica USPR u Kragujevcu Ljiljana Miletić je rekla da su prve dve tužbe u Kragujevcu za rad po IOP-u podnete 2017. godine, a presuda i izvršenje posle dve godine i jedna nastavnica je dobila 300.000 dinara.

Dodala je da se često odlažu ročišta, uvode veštačenja, što sve uvećava troškove koje će „izvesno“ država morati da plati.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Tužbe nastavnika za nadoknadu za inkluzivni rad

 1. Goga kaže:

  Svaka cast ako neko od ucitelja radi sa tom decom,inkluzija je takva da oni sede u odeljenju sa asistentom(u vecini slucsjeva)koji je tu zaduzen,da dete ne ometa nastavu a i da radi sa njim ono što mu se da kao radni materijal….Jos ako je asistent defektolog…pa to je pun pogodak! Defektologija nazalost postaje izmisljena nauka,sa tom decom trebaju raditi defektolozi a ne ucitelji,jer inace se za to i skoluju 5 godina

  1. Kaća kaže:

   U nekim gradovima postoji lični asistent za učenika po IOP-u 2 (koji je mizerno plaćen), a u Kragujevcu to ne postoji. Ljudi s pravom traže uvećanje zarade. Inače, kao da ne živimo u istoj državi. Te velike razlike se uočavaju i u organizaciji kombinovanog modela nastave, a posebno u opterećenju učenika koji idu u školu onlajn sadržajima. U nekim školama su nastavnici fokusirani na sadržaje koji se predaju uživo, dok se u drugim školama besomučno juri da se postigne svaki detalj gradiva kao da je nastava potpuno uobičajena.

 2. Dragan Simić kaže:

  Poštovani, interesuje me da li tužbe za uvećanu zaradu po IOP mogu biti podnete (i dobijene na sudu) samo za IOP2 ili mogu i za IOP1?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama