Тужбе наставника за надокнаду за инклузивни рад

12 октобра, 2020

Унија синдиката просветних радника (УСПР) Крагујевца је данас најавила масовно подношење тужби наставника који раде с ученицима са сметњама.

Они траже повећање плате од десет одсто у последње три године.

Потпредседник УСПР у Крагујевцу Милан Јевтић је новинарима рекао да би тужбе за рад по ИОП-у (индивидуални образовни план) могло да поднесе 300 до 500 наставника у Крагујевцу.

Он је навео да се сваком тужбом захтева накнада од 150.000 до 180.000 динара.

Јевтић је рекао да је рад са ученицима са сметњама у одељењима додатни „терет“ за сваког запосленог у просвети и да то треба да буде одговарајуће плаћено.

Он је објаснио да је основа за судске пресуде о плаћању тог рада Уредба о коефицијенту којом је предвиђено да за рад у специјалним одељењима и специјалним школама свако буде плаћен десет одсто увећаном зарадом.

Председница УСПР у Крагујевцу Љиљана Милетић је рекла да су прве две тужбе у Крагујевцу за рад по ИОП-у поднете 2017. године, а пресуда и извршење после две године и једна наставница је добила 300.000 динара.

Додала је да се често одлажу рочишта, уводе вештачења, што све увећава трошкове које ће „извесно“ држава морати да плати.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Тужбе наставника за надокнаду за инклузивни рад

 1. Goga каже:

  Svaka cast ako neko od ucitelja radi sa tom decom,inkluzija je takva da oni sede u odeljenju sa asistentom(u vecini slucsjeva)koji je tu zaduzen,da dete ne ometa nastavu a i da radi sa njim ono što mu se da kao radni materijal….Jos ako je asistent defektolog…pa to je pun pogodak! Defektologija nazalost postaje izmisljena nauka,sa tom decom trebaju raditi defektolozi a ne ucitelji,jer inace se za to i skoluju 5 godina

  1. Каћа каже:

   У неким градовима постоји лични асистент за ученика по ИОП-у 2 (који је мизерно плаћен), а у Крагујевцу то не постоји. Људи с правом траже увећање зараде. Иначе, као да не живимо у истој држави. Те велике разлике се уочавају и у организацији комбинованог модела наставе, а посебно у оптерећењу ученика који иду у школу онлајн садржајима. У неким школама су наставници фокусирани на садржаје који се предају уживо, док се у другим школама бесомучно јури да се постигне сваки детаљ градива као да је настава потпуно уобичајена.

 2. Dragan Simić каже:

  Poštovani, interesuje me da li tužbe za uvećanu zaradu po IOP mogu biti podnete (i dobijene na sudu) samo za IOP2 ili mogu i za IOP1?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама