TВ Прва: Од недеље почиње вакцинација просветних радника

Министарство здравља је овог поподнева наложило Министарству просвете да пошаље списак заинтересованих просветних радника на факултетима и у средњим школама који би да се вакцинишу, али није наведено којом вакцином.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић недавно је упутила молбу министру просвете Бранку Ружићу да се лично ангажује како би се што пре обезбедиле вакцине за запослене на факултетима.

Слични дописи стигли су и из других просветних установа.

Просветни радници спадају у другу фазу оперативног плана имунизације који је усвојен али и подложан изменама у складу са епидемиолошком ситуацијом.

“Данас смо одржали састанак са НИТАГ-ом, који је заједно са јединицом за имунизацију Батута направио тај оперативни план.

Стручни људи из те групе сагласни су око удовољавања просветним радницима да имају предност имунизације у овом тренутку”, истакао је секретар у министарству здравља Србије Мирсад Ђерлек.

Разлог томе јесте апел просветара да се испоштују нихови захтеви с обзиром на потенцијално повећани епидемиолошки ризик услед наставка школске године.

“Ми смо већ данас упутили министарству просвете захтев да се просветни радници јављају преко Е-управе. Након тога ће секретаријат владе позивати просветаре преко Е-управе у зависности од локације на којој бораве и дати све неопходне информације у којим домовима здравља и у којим терминима ће се одвијати имунизација”, додао је Ђерлек.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да ће се школска настава одвијати по раније утврђеним правилима, да је образовни систем спреман за наставак школске године и да не постоје разлози за одлагање.

Извор: Б92