У 2017. просвети из буџета 27 милијарди мање

Дефицит буџета за следећу годину износиће 30 милијарди динара. Буџет је најављен као умерено развојни али и штедљив. Истраживали смо шта то значи.

Фото: Телеграф
Фото: Телеграф

„То значи да је за следећу годину планирано више средстава за капиталне инвестиције, тј. више новца за изградњу инфраструктуре или других објеката који су у надлежности државе. А штедљив да ћемо имати мањи дефицит него прошле године и да ће се држава рационалније понашати“, каже уредница магазина Бизнис Радојка Николић.
Очекивани приходи у 2017. су 1.091 милијарду динара. Укупни расходи за 2017. годину пројектовани су на 1.121 милијарду динара, што значи да је дефицит буџета 30 милијарди.
„Имао сам разговоре са синдикатима, правосуђе, о ненаплативим кредитима, јер хоћу ово да решимо, хоћу да подигнемо ,али не можемо док не решимо ненаплативе кредите. Има много проблема, много мука, министри желе више…“, навео је премијер.
А издвојили смо и нека од министарстава. Колико ће новца моћи да троше током ове, а колико ће моћи 2017. године?
Тако ће нпр. за полицију отићи четири милијарде динара више, три милијарде динара мање добиће здравство. Када је у питању министарство просвете, по овим подацима они су добили 27 милијарди динара мање него прошле, али како сазнајемо, то је зато што буџет за ово министарство не укључује приходе факултета који су изузетно високи.
Такође сазнајемо и да ће просветарима бити исплаћена обећана повећања плата, за шта ће бити издвојено нешто више од пет милијарди динара. Милијарда више предвиђена је за културу. Министри не желе да се оглашавају о буџету док не буде стигао пред посланике у скупштини.
Један се ипак огласио и то министар трговине, туризма и телекомуникација
„У односу на прошлу годину имаћемо буџет мањи за 11 милиона динара. Али ми смо мало министарство и нисмо толики проблем, али биће проблем са већим корисницима буџета“, каже Љајић.
Поред просветара, којима ће плате од наредне године бити повећане за шест одсто, повишице од пет одсто могу да очекују и они који раде у безбедносном сектору, а то су запослени у Министарству унутрашњих послова, БИА, Министарству одбране. На списку за веће плате су и они који раде у правосуђу (осим судија и тужилаца). Њима следује раст зарада од пет процената.
Извор: Б92