U 2017. prosveti iz budžeta 27 milijardi manje

Deficit budžeta za sledeću godinu iznosiće 30 milijardi dinara. Budžet je najavljen kao umereno razvojni ali i štedljiv. Istraživali smo šta to znači.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

„To znači da je za sledeću godinu planirano više sredstava za kapitalne investicije, tj. više novca za izgradnju infrastrukture ili drugih objekata koji su u nadležnosti države. A štedljiv da ćemo imati manji deficit nego prošle godine i da će se država racionalnije ponašati“, kaže urednica magazina Biznis Radojka Nikolić.
Očekivani prihodi u 2017. su 1.091 milijardu dinara. Ukupni rashodi za 2017. godinu projektovani su na 1.121 milijardu dinara, što znači da je deficit budžeta 30 milijardi.
„Imao sam razgovore sa sindikatima, pravosuđe, o nenaplativim kreditima, jer hoću ovo da rešimo, hoću da podignemo ,ali ne možemo dok ne rešimo nenaplative kredite. Ima mnogo problema, mnogo muka, ministri žele više…“, naveo je premijer.
A izdvojili smo i neka od ministarstava. Koliko će novca moći da troše tokom ove, a koliko će moći 2017. godine?
Tako će npr. za policiju otići četiri milijarde dinara više, tri milijarde dinara manje dobiće zdravstvo. Kada je u pitanju ministarstvo prosvete, po ovim podacima oni su dobili 27 milijardi dinara manje nego prošle, ali kako saznajemo, to je zato što budžet za ovo ministarstvo ne uključuje prihode fakulteta koji su izuzetno visoki.
Takođe saznajemo i da će prosvetarima biti isplaćena obećana povećanja plata, za šta će biti izdvojeno nešto više od pet milijardi dinara. Milijarda više predviđena je za kulturu. Ministri ne žele da se oglašavaju o budžetu dok ne bude stigao pred poslanike u skupštini.
Jedan se ipak oglasio i to ministar trgovine, turizma i telekomunikacija
„U odnosu na prošlu godinu imaćemo budžet manji za 11 miliona dinara. Ali mi smo malo ministarstvo i nismo toliki problem, ali biće problem sa većim korisnicima budžeta“, kaže Ljajić.
Pored prosvetara, kojima će plate od naredne godine biti povećane za šest odsto, povišice od pet odsto mogu da očekuju i oni koji rade u bezbednosnom sektoru, a to su zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, BIA, Ministarstvu odbrane. Na spisku za veće plate su i oni koji rade u pravosuđu (osim sudija i tužilaca). Njima sleduje rast zarada od pet procenata.
Izvor: B92