У 222 школе у Србије почиње ПИСА тестирање

април 11, 2018

Међународно ПИСА тестирање за све петнаестогодишњаке у Србији почиње 16. априла и трајаће до почетка јуна.
Осим језичке, математичке и научне писмености тестираће се и финансијска писменост, а тестирање ће се спровести у 222 школе, а биће обухваћено око 8.000 ученика прве године средње школе и мали број осмака.
Новина овог циклуса је да се тестирање обавља електронски – папир и оловка је потпуно замењен рачунаром, што јесте блиско генерацији која полаже тестове.
Резултати ће бити званично објављени у децембру 2019. године, а објавиће их ОЕЦД (Организација за економску сарадњу и развој) за свих 80 земаља које учествују у истраживању.
Последње ПИСА тестирање у Србији спроведено је 2012. године и показало је да ученици у Србији не знају да примене научено градиво и да је њихово функционално знање испод ОЕЦД просека.
Србија није учествовала на последњем ПИСА тестирању одржаном 2015. године јер нису била обезбеђена средства за то и обављене техничке припреме.
ПИСА тестирање први пут је организовано у Србији 2003. године, а број земаља које учествују на тестирању стално се повећава.
На том међународном истраживању, које се одржава сваке треће године, најбоље резултате годинама имали даци из Сингапура и Тајланда, а међу европским земљама Финска.
Извор: Танјуг/Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама