U 222 škole u Srbije počinje PISA testiranje

april 11, 2018

Međunarodno PISA testiranje za sve petnaestogodišnjake u Srbiji počinje 16. aprila i trajaće do početka juna.
Osim jezičke, matematičke i naučne pismenosti testiraće se i finansijska pismenost, a testiranje će se sprovesti u 222 škole, a biće obuhvaćeno oko 8.000 učenika prve godine srednje škole i mali broj osmaka.
Novina ovog ciklusa je da se testiranje obavlja elektronski – papir i olovka je potpuno zamenjen računarom, što jeste blisko generaciji koja polaže testove.
Rezultati će biti zvanično objavljeni u decembru 2019. godine, a objaviće ih OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) za svih 80 zemalja koje učestvuju u istraživanju.
Poslednje PISA testiranje u Srbiji sprovedeno je 2012. godine i pokazalo je da učenici u Srbiji ne znaju da primene naučeno gradivo i da je njihovo funkcionalno znanje ispod OECD proseka.
Srbija nije učestvovala na poslednjem PISA testiranju održanom 2015. godine jer nisu bila obezbeđena sredstva za to i obavljene tehničke pripreme.
PISA testiranje prvi put je organizovano u Srbiji 2003. godine, a broj zemalja koje učestvuju na testiranju stalno se povećava.
Na tom međunarodnom istraživanju, koje se održava svake treće godine, najbolje rezultate godinama imali daci iz Singapura i Tajlanda, a među evropskim zemljama Finska.
Izvor: Tanjug/Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama