У београдским вртићима проглашене епидемије шарлаха и стрептокока

децембар 6, 2022

У два вртића у Београду проглашене су епидемије шарлаха и стрептококе. Деца остају код куће и због појава гнојне ангине, стомачних и респираторних вируса.

Foto: Canva

Др Анета Јовановић, начелница Педијатрије у ДЗ Палилула рекла је за РТС да је протекла два месеца повећан број прeгледа код предшколске и школске деце, ради се о респираторним вирусним инфекцијама, бактеријским упалама грла, било је случајева гнојне ангине, шарлаха, повремено случајева варичела.

Како каже, шаролика је клиничка слика, али повећан је број прегледа, у односу на претходне три године у доба короне када су вирусне инфекције биле супримиране, а сада су у пуном јеку.

Говорећи о симптомима који треба да упозоре, др Јовановић указује да уколико вирусна инфекција почиње са благом прехладом, цурењем носа, гребањем у грлу, благо повишеном температуром – не треба журити код педијатра, треба деци испирати нос чешће, давати што више течности, парацетамол или бруфен у случају повишене температуре.

Ако температура траје више од три-четири дана или уколико дете убрзано дише, шкрипи при дисању, одбија течност и храну, то је разлог да се доведе дете код педијатра, напоменула је докторка Јовановић.

Шарлах се лако лечи 

„У ери антибиотика, шарлах се лако лечи. На основу клиничке слике се може утврдити да се ради о шарлаху. Изазивач је бактерија, са упаљеним болним грлом, отежаним гутањем, јавља се са оспом која почиње на лицу, ситна зрнаста црвена оспа и јавља се малинаст језик и белило око усана“, подвукла је др Јовановић.

Лечи се антибиотицима, лако је лечење, треба одмах довести дете код педијатра и применити терапију, додаје докторка.

Говорећи о богињама, Јовановићева апелује на родитеље да децу доводе на редовни систематски преглед, да се деца редовно вакцинишу, јер се ради о болестима које су захваљујући вакцини искорењене.

Обухват треба да буде 95 одсто, обухват је испод тога и колективни имунитет није на задовољавајућем нивоу, тако да врло лако може да се деси да избије епидемија, навела је докторка.

Сезона празника долази, могућност троструке епидемије

Јовановићева каже да што се тиче ковида, у протеклих неколико недеља бележе се ретки случајеви.

Синцицијални вирус од октобра је кренуо, тај вирус напада мале дисајне путеве, опасан је за одојчад и за децу до друге године, а вирус доноси старије дете које је у колективну.

Према њеним речима, важна је хидратација и давање више оброка беби, ако дете при дисању шкрипи, треба га одвести лекару, може да доведе до упале плућа.

Др Јовановић каже да се имунитет може ојачати квалитетном исхраном, са што више воћа и поврћа, чешћим прањем руку, дезинфекцијом површина, проветравањем и обезбеђивањем квалитетног сна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама