U beogradskim vrtićima sve manje dece, nema govora o prebukiranosti

12 jula, 2020

Broj mališana koji su prethodnih nedelja dolazili u prestoničke vrtiće nastavlja da opada, prošle srede je, na primer, u beogradskim obdaništima bilo 13.008 dece, što je samo oko 22,5 odsto upisanih.

Kako je rekao za “Novosti” gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak “nema govora o prebukiranosti vrtića”.

– Prošle sedmice dolazilo je između 16.500 i 17.500 dece, što je ispod 30 odsto ukupno upisanih mališana, dok maksimalna dolaznost u protekla dva meseca, koliko vrtići rade nakon ukidanja vanrednog stanja, nije prelazila 21.000 – rekao je Gak. – U julu prošle godine, prosečna dolaznost iznosila je 43,2 odsto.

Nove epidemiološke mere, ističe Gak, zasad ne menjaju ništa u radu vrtića, budući da nije bilo relaksacija. Od prvog dana rada, obdaništa su otvorena pod strogim bezbednosnim merama zaštite od širenja virusa korona. Zaposleni nose zaštitnu opremu, a u vrtiće niko sem njih, dece i jednog roditelja, ne može da uđe, prenose “Novosti”.

Mališanima i osoblju se na ulazu meri temperatura beskontaktnim toplomerima i dezinfikuju im se ruke. Takođe, deci se često peru ruke, a igračke i površine se detaljno tretiraju dezinficijensima. Održava se propisana distanca tokom obroka i spavanja.

Kada Gradski zavod registruje pozitivnog na virus, obaveste se roditelji dece iz grupe, deca i zaposleni koji su bili u kontaktu idu u kućnu izolaciju, a vrtić se dezinfikuje.

Kako je pre nekoliko dana obelodanio jedan od čelnih ljudi Kriznog štaba u borbi protiv korona virusa, dr Predrag Kon, korona virus je registrovan u 14 državnih i privatnih vrtića. On je danas, gostujući na TV Prva izjavio i da bi epidemiolozi “najradije zatvorili sve vrtiće”, ali da je jasno da to nije moguće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "U beogradskim vrtićima sve manje dece, nema govora o prebukiranosti"

  1. Judge kaže:

    Ovo što priča gospodin Gak, jednostavno, nije tačno. Naročito kada je u pitanju odlazak u samoizolaciju dece i zaposlenih gde je potvrđeno prisustvo korona virusa. U tim objektima se nastavlja sa radom i nema nikakve izolacije dece i zaposlenih i zatvaranja tog objekta. Obrazloženje je da se pretpostavlja da su svi nosili maske, koje zaposleni u predškolskim ustanovama ne dobijaju, i da su držali propisanu distancu.
    Uzimajući u obzir da postoje grupe gde dolazi i po 20-oro dece, niti postoji distanca, niti je tako nešto moguće uspostaviti.
    Gospodin Gak se vodi jedino statistikom. Uprave samo prete procentom dolaznosti i dobija se slika da su zaposleni u predškolstvu nepotreban trošak za ovu vlast.
    Gradska vlast nije preduzela ništa da zaštiti decu i zaposlene u predškolskim ustanovama.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama