У Београду отворен Центар за аутизам код деце који мења начин третмана

У оквиру Клинике за неурологију и психијатрију за децу и омладину у Београду, данас је отворен Центар за аутизам, који ће радити по принципу дневне болнице у оквиру које ће се обављати дијагностика и третман деце, пренео је Танјуг.

У Центру ће радити мултидисциплинарни тим стручњака уз могућу додатну дијагностику различитих других соматских придружених обољења, рекла је директорка клинике др Јелена Ђорђевић.

Она каже да ће за сваког пацијента бити израђен индивидуални, персонализовани план лечења са реевалуацијом стања на сваких шест месеци.

“Оно на шта смо посебно поносни у овом Центру данас, јесте сензорна соба која представља специјализовану терапијску собу у оквиру које се врши третман, односно стимулација чула, а са циљем да се постигне сензорна интеграција, јер је познато да се одређени проблеми код деце са аутизмом јављају услед постојања дисбаланса на нивоу сензорне интеграције. Такође, први пут се уводи терапија са животињама, ту ће бити наш пас Лаза, за емоциону подршку овој деци, јер су познати бенефити које деца са аутизмом могу имати од таквог третмана”, казала је др Ђорђевић за Танјуг.

На Клинику се, појашњава она, долази са упутом који издаје изабрани лекар а на коме је назначен упут за Центар за аутизам.