У Београду вакцинисано тек свако четврто дете

31 јула, 2017

Београд је постао централно место за ширење антивакциналног амбијента, с обзиром да је у првих шест месеци ове године ММР вакцину (мале богиње, рубеоле, заушке) примило једва 26,5 одсто деце до друге године. У осталим градовима у Србији није овако алармантна ситуација, иако свуда у земљи опада број вакцинисаних.

Ово за “Блиц” тврди наш познати епидемиолог др Предраг Kон, који се годинама уназад бори са неистинама везаним око ММР вакцине.
– На основу података Завода јавно здравље Београд обухват имунизацијом ММР вакцином у Београду и даље опада. За шест месеци обухват у Београду је био 26,5 одсто од планираних за вакцинацију у 2017. години, што би по оваквом тренду, без неких значајнијих промена, значило да ће при крају године вероватно бити око 50-60 одсто вакцинисаних. Постоје три београдске општине у којима је обухват испод 20 одсто па ће са таквим трендом обухват у овим општинама до краја године бити знатно испод 50 одсто – упозорава др Kон.
Он каже да се тихо, али недвосмислено отвара простор за преношење вируса морбила и масовнију епидемију малих богиња у Београду. Исто важи и за заушке и рубеолу…
– Да ли ће вирус морбила доћи баш ове године или неке од наредних зависи искључиво од тога како нас послужи срећа и да ли ће вирус преко неке заражене особе ући у предшколске колективе. Оно што је несумњиво је да ризик од епидемије расте из дана у дан накупљањем осетљиве деце. То тренутно није под потпуном контролом друштва и поред свих законских обавеза – упозорава др Kон.
Појашњава да искуства из Румуније показују да и поред непрекидних позива за вакцинацију одазив невакцинисаних је испод 50 одсто чак и током епидемије.
– Неоправдани страх од вакцине је већи од страха од болести и тај парадокс је неопходно објаснити становништву. Болест се, због страха од вакцине, код оних који одбијају вакцинацију минимизира. Истина и релевантни подаци показују потпуно супротно, односно да су мале богиње и смртне и да изазивају компликације и озбиљан пад отпорности организма. Многи више и не желе да слушају било какву расправу о вакцинама, по оној “ваљда неће”… И не помишљају да постоји и опција “сигурно неће – ако смо вакцинисани” – објашњава он.
По последњим подацима “Батута”, из 2015. године обухват прве дозе вакцине ММР пао на 84 одсто, док је за ревакцинацију нешто виши и износи 87,5 одсто.
Зато смо и дошли у ситуацију која је претећа када се говори о могућности избијања епидемије, јер само у Београду чак једна трећина деце сада није примила прву дозу ММР вакцине.
То значи да су нам вртићи пуни осетљивих малишана, а број вакцинисаних није довољан да би се зауставила епидемија, на пример малих богиња.
Оно што је посебно опасно, а што многи не знају, то је да они родитељи који не вакцинишу своју децу, осим њих угрожавају и осталу. Наиме, и она деца која су примила ММР вакцину могу да оболе од малих богиња, рубеола и заушки, уколико се наруши колективни имунитет и дође до епидемије.
Соња Тодоровић
Извор : Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "У Београду вакцинисано тек свако четврто дете

  1. Mama каже:

    To je i tuzno i smesno,da roditelji vise strahuju od vakcine nego od bolesti.Neodgovorno i treba ih kaznjavati ili izolovati iz kolektiva.Zasto bi svi ispastali pobogu?Imam dvoje dece,uradjene su analize krvi pre vajcine,deca koja prime vakcinu zdrava nemaju bas nikakvu reakciju.Odlaganjem se samo stvari pogorsavaju.Pedijatri,objasnjavajte roditeljima koje su posledice ovih opakih bolesti!

    1. ja каже:

      Ne budi tako sigurna da su vakcine bas dobre.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама