"У будућем друштву главна личност ће бити учитељ, а не генерал." (Франсоа Бабеф)

10 новембра, 2013

Рекли су о учитељу и учитељском послу:
Два прва службеника државе су дадиље и учитељи. (Виктор Иго)291944_603320473012089_220616773_n
Током дана од мене очекују да будем глумац, друг, медицинска сестра и лекар, тренер, проналазач изгубљених ствари, позајмљивач новца, таксиста, психолог, замена за родитеље, продавац, политичар и чувар вере.
И поред мапа, карата, формула, глагола, прича и књига, ја стварно немам шта да подучавам моје ђаке јер они морају сами да уче, а ја знам да је велика мука сазнати ко сте.
Ја сам парадокс. Говорим најгласније кад најпажљивије слушам. Мој највећи дар јесте у томе што сам спреман да са пуно поштовања учим од својих ђака.
Материјално богатство није мој циљ, али по читав дан налазим богатство у тражењу нових могућности да моји ђаци искористе свој таленат и у сталном откривању оних талената који су понекад закопани у онима који себе потцењују.

Доктору је допуштено да у једном чаробном тренутку донесе живот на свет. Мени је допуштено да гледам како се тај живот свакодневно поново рађа са новим питањима, идејама и пријатељством.
Ако га пажљиво гради, архитекта зна да његова грађевина може да траје вековима. Учитељ зна да ће, оно што гради с љубављу и истином, остати заувек.
Ја сам борац, свакодневно водим битку с притиском вршњака, негативним појавама, страхом, конформизмом, предрасудом, незнањем и апатијом. Међутим, имам и велике помагаче: интелигенцију, радозналост, индивидуалност, креативност, веру, љубав и смех, који су сви уз моју заставу и жестоко ме подржавају.


„Учитељ је свећа која осветљава друге трошећи себе.“
• „Учитељ не прави каријеру. У школу долази као учитељ и из ње излази у истом звању. Он је глумац – али његови слушаоци и глумци му не аплаудирају. Он је вајар – али његове скулптуре нико не види. То је лекар – али му његови пацијенти ретко захваљују за лечење и не само то: они неће да се лече. Па где да нађе снаге засвакодневно надахнуће?
“Само у себи самом, само у сазнању о величини свога посла. И само у подршци целог друштва, у поштовању друштва према њему – УЧИТЕЉУ.“
http://www.uvu.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама