U kojim situacijama dete NE treba da izlazi na hladnoću

mart 1, 2018

Napolju je snežno i vrlo hladno, vaše dete uživa na otvorenom i čini se da hladnoću uopšte ne oseća. Pravi Sneška Belića i grudva se s drugarima iz kraja. Vi ste u dilemi, ostaviti dete napolju, neka uživa dok mu ne dosadi ili ga nakon nekog vremena uvesti u kuću? I nas su naši roditelji, bake i deke nakon dužeg boravka na hladnoći terali u kuću. Naučili su nas da možemo da se prehladimo i pokupimo još brojne druge bolesti. No, pedijatri tvrde upravo suprotno – decu bi trebalo ostaviti da što duže borave na hladnoći i otvorenom jer upravo to pogoduje razvoju njihovog imuniteta.

Igra i boravak na otvorenom omogućavaju deci beg od svakodnevnih kućnih bakterija. Ne samo da izrazito prija zdravoj deci, već i ona sklonija bolestima zbog pada imuniteta od svežeg zraka mogu imati mnogo više koristi. Osim toga, boravkom na otvorenom dete ima mogućnost da razvije snažan autoimuni sistem i otpornost na alergije. Prošla istraživanja su već pokazala da su deca koja žive u ruralnim područjima ili koja više vremena provode na otvorenom otpornija i uopšte boljeg zdravlja zbog stalne izloženosti prljavštini, životinjama i bakterijama. Iako mnogi roditelji, baš suprotno, pokušavaju da izbegnu dodir dece s navedenim, bakterijama i prljavštinom, oni, kao i boravak na hladnoći za dečji imunitet i zdravlje mogu biti od koristi.
Dakle, zdravstveni benefiti koje donosi fizička aktivnost dece tokom zime na otvorenom, uveliko nadmašuju rizik od obolevanja zbog boravka na hladnoći, slažu se stručnjaci.

Naravno, podrazumeva se da su deca propisno odevena u skladu sa vremenskim uslovima na otvorenom i da nose nezaobilazne zimske odevne predmete – šal, kapu, rukavice, debele čarape i slojevitu odeću. Roditelji bi decu trebalo dodatno da podstiču na što više boravka na otvorenom, a dobro bi bilo da i oni sudeluju u igrama s decom.

Kanadski stručnjaci koji se bave pozitivnim učincima fizičke aktivnosti na decu, preporučuju da bi deca u uzrastu od 5 do 11 godina trebalo dnevno da provedu barem sat vremena u nekim fizičkim aktivnostima, što nikako ne sme biti zanemareno ako je napolju hladno. Kada to vreme dopušta, najviše se preporučuje igra s vršnjacima na igralištu, vožnja biciklom, i druge aktivnosti u kojima se deca umereno znoje i fizički jačaju. S aktivnostima poput trčanja ili plivanja treba biti oprezniji, jer stvaraju ipak jači zamor i intenzivnije deluju da dečje telo. Ako su deca fizički aktivna barem 60 minuta dnevno to će im pomoći da:
– poboljšaju ukupno zdravlje
– ostanu fokusirani i uspešniji u školi
– poboljšaju kondiciju
– ojačaju mišićnu masu
– budu srećniji
– održe optimalnu telesnu težinu
– poboljšaju samopoštovanje
– nauče nove veštine

Ako vam je ponekad teško da podstaknete dete na fizičke aktivnosti pokušajte da ga motivišete:
– Ponavljajte mu da nikad nije ni prehladno ni prevruće za igru
– Upišite dete na neke od programa u lokalnom sportskom centru
– Mala deca vole da kopaju i prebacuju predmete. Sneg je idealno vreme kada vam mogu “pomoći” u čišćenju
– Pokušajte da im budete dobar uzor. Živite što aktivnije i ne plašite se hladnoće.

U kojim situacijama nije poželjno pustiti dete na hladnoću:
– kada pada kiša ili ledena kiša
– kada je vrlo maglovito i vlažno
– kada su temperature ispod -10 stepeni C

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama