У којим ситуацијама дете НЕ треба да излази на хладноћу

1 марта, 2018

Напољу је снежно и врло хладно, ваше дете ужива на отвореном и чини се да хладноћу уопште не осећа. Прави Снешка Белића и грудва се с другарима из краја. Ви сте у дилеми, оставити дете напољу, нека ужива док му не досади или га након неког времена увести у кућу? И нас су наши родитељи, баке и деке након дужег боравка на хладноћи терали у кућу. Научили су нас да можемо да се прехладимо и покупимо још бројне друге болести. Но, педијатри тврде управо супротно – децу би требало оставити да што дуже бораве на хладноћи и отвореном јер управо то погодује развоју њиховог имунитета.

Игра и боравак на отвореном омогућавају деци бег од свакодневних кућних бактерија. Не само да изразито прија здравој деци, већ и она склонија болестима због пада имунитета од свежег зрака могу имати много више користи. Осим тога, боравком на отвореном дете има могућност да развије снажан аутоимуни систем и отпорност на алергије. Прошла истраживања су већ показала да су деца која живе у руралним подручјима или која више времена проводе на отвореном отпорнија и уопште бољег здравља због сталне изложености прљавштини, животињама и бактеријама. Иако многи родитељи, баш супротно, покушавају да избегну додир деце с наведеним, бактеријама и прљавштином, они, као и боравак на хладноћи за дечји имунитет и здравље могу бити од користи.
Дакле, здравствени бенефити које доноси физичка активност деце током зиме на отвореном, увелико надмашују ризик од оболевања због боравка на хладноћи, слажу се стручњаци.
Наравно, подразумева се да су деца прописно одевена у складу са временским условима на отвореном и да носе незаобилазне зимске одевне предмете – шал, капу, рукавице, дебеле чарапе и слојевиту одећу. Родитељи би децу требало додатно да подстичу на што више боравка на отвореном, а добро би било да и они суделују у играма с децом.
Канадски стручњаци који се баве позитивним учинцима физичке активности на децу, препоручују да би деца у узрасту од 5 до 11 година требало дневно да проведу барем сат времена у неким физичким активностима, што никако не сме бити занемарено ако је напољу хладно. Када то време допушта, највише се препоручује игра с вршњацима на игралишту, вожња бициклом, и друге активности у којима се деца умерено зноје и физички јачају. С активностима попут трчања или пливања треба бити опрезнији, јер стварају ипак јачи замор и интензивније делују да дечје тело. Ако су деца физички активна барем 60 минута дневно то ће им помоћи да:
– побољшају укупно здравље
– остану фокусирани и успешнији у школи
– побољшају кондицију
– ојачају мишићну масу
– буду срећнији
– одрже оптималну телесну тежину
– побољшају самопоштовање
– науче нове вештине
Ако вам је понекад тешко да подстакнете дете на физичке активности покушајте да га мотивишете:
– Понављајте му да никад није ни прехладно ни превруће за игру
– Упишите дете на неке од програма у локалном спортском центру
– Мала деца воле да копају и пребацују предмете. Снег је идеално време када вам могу “помоћи” у чишћењу
– Покушајте да им будете добар узор. Живите што активније и не плашите се хладноће.
У којим ситуацијама није пожељно пустити дете на хладноћу:
– када пада киша или ледена киша
– када је врло магловито и влажно
– када су температуре испод -10 степени Целзијусових

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама