8 načina da naučimo decu da budu srećna

21 februara, 2014

Jedna od najvažnijih stvari koju možemo da naučimo decu jeste kako da pronađu i gaje sreću u svojim životima. U tom cilju, evo nekoliko stvari koje bi trebalo da naučite svoju decu kako biste povećali verovatnoću da ona budu srećni ljudi:aktiv
Posmatrajte probleme kao izazove
Za malu decu sve je teško! Vezivanje pertli, sklapanje puzli, dohvatanje četkice za zube, sipanje mleka…ma sve! Naučite decu da sve to vide kao izazov a ne kao problem i mnogo ćete učniiti za njh. Ključ je u tome da im pomognete da razviju samopouzdanje i nauče da upravljaju svakodnevnim stresom. Kako nauče da se hvataju u koštac sa preprekama i uspevaju u životu, da budu skromni pobednici i srećni gubitnici kada za to dođe vreme, je sastavni i važan deo toga kako će uspevati da održavaju svoju svakodnevnu sreću.
Budite zahvalni na onome što imate
Za decu je ovo teško. Ona žele momentalno zadovoljavanje svojih želja i hirova. A jasno je da im je potrebno manje, manje i manje baš onda kad traže još, još i još. Manje igračaka, manje TV-a, manje opcija u svemu. Verovatno ste primetili da su deca, uveče kada želite sa ih umirite i spremite za spavanje, prestimulisana i ne mogu da se fokusiraju na jednu jednostavnu aktivnost poput čitanja na primer. Neophodno je, zato, da decu naučite da koriste ono što već imaju a ne da samo traže još. Razmislite o tome da uvedete i porodični razgovor, tokom večere na primer, gde će svako ispričati najlepše i najrućnije od tog dana. Pričajte o značajnim stvarima, situacijama i osećanjima a ne o materijalnim nagradama. Fokusirajte se na suštinu. Tako učite i decu na čemu treba da su zahvalna i štaje zapravo sreća.
Oprezno birajt prijatelje
Prijatelji su važni u životu. Oni vas mogu usrećiti ali i uništiti. Učite decu da nije sve u popularnosti i da prijatelje biraju pažljivo. Neka se okruže sa optimističnim ljudima, neka se druže sa vršnjacima koji će biti iskreni prema njima čak i kada to ne zvuči lepo. Sa druge strane, učite ih da biraju za prijatelje ljude koji ih neće iscediti, manipulisati njima i nemaju baš najbolje interese. Sve te lekcije započinju u vašem domu od malena.
Hranite se zdavo i vežbajte
U zdravom telu zdrav duh! Vežbanje oslobađa od stresa i jača telo, a hrana je lek. Niko nije savršen u ishrani, ali treba imati na umu da hrana ima moć nad našim telima i umom, našim osećanjima i uspesima. Zato, treba voditi računa šta unosite u sebe. Dobra hrana čini da se osećamo dobro te i deca od malena treba da uče da biraju prave i bolje stvari. Razgovarajte o tome sa njima. Neka vaši obroci budu puni ljubavi i poštuju prirodu i poljoprivredu. Sa druge strane, naša tela su napravljena za kretanje i sport. Sve što treba da uradite jeste da pomognete deci da steknu naviku vežbanja. Biće vam zahvalna na tome.
Budite iskreni
Laži sa sobom donose i stres, a ako vam neko kaže drugačije, laže. Niko ne voli lažljivce. Ako dete poraste u osobu koja ne vidi problem u laganju, nešto mora de je propušteno u njegovom odgajanju. Na ovom polju najvažnije su prve godine. Deca od malena uče važnost pričanje istine. I tada razvijaju prirodnu želju da budu iskrena. Niko se ne rodi sa željom da bude lažov. Neki od nas naginju ka mutnim zonama ulepšavanja detalja i zaobilaženja svih pojedinosti i deca testiraju te granice već sa 3 godine. Razumevanje je ono što laganje pretvara u iskrenost. Jednostavno, razumite i izvucite lekcije kada vam dete kaže da je uradilo nešto loše. Nemojte ga kažnjavanjem terati da vas laže. Tako sigurno niko neće biti srećan.
Ne poredite se sa drugima
Teodor Ruzvelt je govorio da je „poređenje kradljivac sreće.“ I to je i te kako tačno. Poređenje sosptvenog rada, života ili bilo čega drugog sa drugima će vas samo unesrećiti. Zato, podržavajte i ističite indivualnosti svakog deteta. Deca sada porede ko ima bolji bicikl ili lutku a kasnije će to preći na stvari koje neko bolje radi. Pokažite im kako da cene ono što samo ona imaju i kako da prepoznaju ono u čemu su ona najbolja. Ponavljajte im da je svaka osoba skup jedinstvenih osobina i kvaliteta koje samo ona ima i zbog toga je svako poseban, jedinstven i vredan!
Budite dobri prema ljudima
Naučno je dokazano da ljubaznost i dobro ophođenje prema drugima ljude čini srećnima! Da li ste to znali? Naime, svaki put kada uradimo nešto nesebično, naš mozak proizvodi seratonin, hormon koji umanjuje tenziju i podiže duh. Naučite i decu ovim naučnim čenjenicama o ljubaznosti i pokažite im zašto je dobro da ljude tretiraju sa poštovanjem i saosećanjem.

Pokažite na ličnom primeru sve navedeno
Sreća je prirodno zarazna, zar ne? Zato, neka ona bude vaš način borbe protiv bilo kakve depresije u kući. Radite i sami sve navedeno i tao ćete najbolje pokazati deci kako mogu da budu srećna. Ali, sve počinje od kuće i od vas!
Preuzeto: najboljamamanasvetu.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama