8 начина да научимо децу да буду срећна

21 фебруара, 2014

Jедна од најважнијих ствари коју можемо да научимо децу јесте како да пронађу и гаје срећу у својим животима. У том циљу, ево неколико ствари које би требало да научите своју децу како бисте повећали вероватноћу да она буду срећни људи:aktiv
Посматрајте проблеме као изазове
За малу децу све је тешко! Везивање пертли, склапање пузли, дохватање четкице за зубе, сипање млека…ма све! Научите децу да све то виде као изазов а не као проблем и много ћете учниити за њх. Кључ је у томе да им помогнете да развију самопоуздање и науче да управљају свакодневним стресом. Како науче да се хватају у коштац са препрекама и успевају у животу, да буду скромни победници и срећни губитници када за то дође време, је саставни и важан део тога како ће успевати да одржавају своју свакодневну срећу.
Будите захвални на ономе што имате
За децу је ово тешко. Она желе моментално задовољавање својих жеља и хирова. А јасно је да им је потребно мање, мање и мање баш онда кад траже још, још и још. Мање играчака, мање ТВ-а, мање опција у свему. Вероватно сте приметили да су деца, увече када желите са их умирите и спремите за спавање, престимулисана и не могу да се фокусирају на једну једноставну активност попут читања на пример. Неопходно је, зато, да децу научите да користе оно што већ имају а не да само траже још. Размислите о томе да уведете и породични разговор, током вечере на пример, где ће свако испричати најлепше и најрућније од тог дана. Причајте о значајним стварима, ситуацијама и осећањима а не о материјалним наградама. Фокусирајте се на суштину. Тако учите и децу на чему треба да су захвална и штаје заправо срећа.
Опрезно бирајт пријатеље
Пријатељи су важни у животу. Они вас могу усрећити али и уништити. Учите децу да није све у популарности и да пријатеље бирају пажљиво. Нека се окруже са оптимистичним људима, нека се друже са вршњацима који ће бити искрени према њима чак и када то не звучи лепо. Са друге стране, учите их да бирају за пријатеље људе који их неће исцедити, манипулисати њима и немају баш најбоље интересе. Све те лекције започињу у вашем дому од малена.
Храните се здаво и вежбајте
У здравом телу здрав дух! Вежбање ослобађа од стреса и јача тело, а храна је лек. Нико није савршен у исхрани, али треба имати на уму да храна има моћ над нашим телима и умом, нашим осећањима и успесима. Зато, треба водити рачуна шта уносите у себе. Добра храна чини да се осећамо добро те и деца од малена треба да уче да бирају праве и боље ствари. Разговарајте о томе са њима. Нека ваши оброци буду пуни љубави и поштују природу и пољопривреду. Са друге стране, наша тела су направљена за кретање и спорт. Све што треба да урадите јесте да помогнете деци да стекну навику вежбања. Биће вам захвална на томе.
Будите искрени
Лажи са собом доносе и стрес, а ако вам неко каже другачије, лаже. Нико не воли лажљивце. Ако дете порасте у особу која не види проблем у лагању, нешто мора де је пропуштено у његовом одгајању. На овом пољу најважније су прве године. Деца од малена уче важност причање истине. И тада развијају природну жељу да буду искрена. Нико се не роди са жељом да буде лажов. Неки од нас нагињу ка мутним зонама улепшавања детаља и заобилажења свих појединости и деца тестирају те границе већ са 3 године. Разумевање је оно што лагање претвара у искреност. Једноставно, разумите и извуците лекције када вам дете каже да је урадило нешто лоше. Немојте га кажњавањем терати да вас лаже. Тако сигурно нико неће бити срећан.
Не поредите се са другима
Теодор Рузвелт је говорио да је „поређење крадљивац среће.“ И то је и те како тачно. Поређење сосптвеног рада, живота или било чега другог са другима ће вас само унесрећити. Зато, подржавајте и истичите индивуалности сваког детета. Деца сада пореде ко има бољи бицикл или лутку а касније ће то прећи на ствари које неко боље ради. Покажите им како да цене оно што само она имају и како да препознају оно у чему су она најбоља. Понављајте им да је свака особа скуп јединствених особина и квалитета које само она има и због тога је свако посебан, јединствен и вредан!
Будите добри према људима
Научно је доказано да љубазност и добро опхођење према другима људе чини срећнима! Да ли сте то знали? Наиме, сваки пут када урадимо нешто несебично, наш мозак производи сератонин, хормон који умањује тензију и подиже дух. Научите и децу овим научним чењеницама о љубазности и покажите им зашто је добро да људе третирају са поштовањем и саосећањем.

Покажите на личном примеру све наведено
Срећа је природно заразна, зар не? Зато, нека она буде ваш начин борбе против било какве депресије у кући. Радите и сами све наведено и тао ћете најбоље показати деци како могу да буду срећна. Али, све почиње од куће и од вас!
Преузето: najboljamamanasvetu.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама