U narednih pet godina sve škole uvode elektronski dnevnik

Elektronski dnevnik, lagan za primenu, pouzdan, brz, za sada u 60 škola
Od početka školske godine u 60 osnovnih i srednjih škola ocene, izostanke i pohvale učenicima učitelji i nastavnici, umesto u papirne dnevnike, beleže elektronski

Foto eskolskidnevnik.rs

Od početka školske godine u 60 osnovnih i srednjih škola ocene, izostanke i pohvale učenicima učitelji i nastavnici, umesto u papirne dnevnike, beleže elektronski.
EsDnevnik uveden je ove godine kao pilot projekat, a osim 60 škola u kojim već funkcioniše, još 500 je zainteresovano za novi sistem.
Rukovodilac projekta “E prosveta” Bojan Radić kaže da je najvažnije da škole iskažu volju i želju da se uvede esDnevnik koji je “lagan za primenu”, jer funkcioniše kao portal.
“Uslov da se u neku školu uvede esDnevnik je i IKT opremljenost škole”, rekao je Radić za Tanjug i dodao da to znači da škole imaju računare i dobar interet.
On je naglasio da je predviđeno da u narednih pet godina sve škole uvedu elektronski dnevnik (esDnevnik), a to znači da će se sa papirne potpuno preći na elektronsku evidenciju ocena, izostanka, pohvala.
Radić kaže da esDnevnik omogućava nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima škola da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima.
Kako bi se obezbedila veća objektivnost ideja je da sve ocene učenika mogu da vide samo razredni starešina, direktor, a da nastavnici mogu da vide samo svoje, a ne ocene svojih kolega.
EsDnevnik treba da omogući i roditeljima da imaju uvid u ocene svoje dece i izostanke, ali u 60 škola u kojima je počeo pilot projekat roditelji još nisu dobili svoje šifre.
“Modul za roditelje je završen. U proceduri smo rešavanja pravnih pitanja i očekujemo da će to brzo da se završi”, rekao je Radić.
On je dodao da poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić treba da da saglasnost i to je jedna od stvari koja se čeka.
Uvažena je preporuka psihologa i pedagoga da roditelji ocene dece vide sa dva dana zakašnjenja, kako bi se dala mogućnost učenicima da sami saopšte roditeljima koju su ocenu dobili.
Jedna od škola u kojoj je uveden esDnevnik je i osnovna školi Kralj Petar Prvi, čiji direktor Mladen Stevanović kaže da su brojne prednosti vođenja elektronske evidencije, te da se u realnom vremena dobija uvid u sve što se dešava u školi.
“Preko elektronskog dnevnika možemo da dođemo do svih informacija koje su relevantne i za određene učenike i za određene nastavnike u vrlo kratkom periodu. On je preuzeo sve ono što su pisane verzije dnevnika u sebi sadržavale kao obrazac”, pojasnio je Mladenović za Tanjug.
Kaže i da je bilo malo uzdržanosti kod nastavnika na početku, jer nisu znali kako će projekat da funkcioniše, ali da su videli prednosti koje elektronski dnevnik daje i da su sada “svi oduševljeni”.
“Taj otpor je nešto prirodno i normalno, kao u svemu što je novo i nepoznato. Ako su navikli da rade na jedan način 30 godina, jako je teško i moramo to da razumemo. Međutim, čak i oni koji su uslovno rečeno bili nepoverljivi prema elektronskom dnevniku, opcije i mogućnosti koje taj dnevnik daje razuverili su ih”, naglasio je.
Poznata je stvar da većina nastavnika ima pedagoške sveske u koje beleže uspehe i postignuća učenika, a Mladenović kaže da i elektronski dnevnik daje mogućnost beleženja napomena o postignućima učenika.
“To ne znači da su nastavnici potpuno odustali od papirne verzije pedagoške sveske i pedagoška sveska bi trebalo da ostane u papirnoj verziji. Međutim, elektronski dnevnik čak i sve te stvari koje se odnose na pedagošku svesku pokriva 100 odsto”, pojasnio je Mladenović.
Elektronski dnevnik je samo jedan od pet servisa u okviru projekta E prosveta. Kasnije je planirano da se uvodi “E lektira”, “virtuelni muzeji”, informacioni sistem za analitiku učenja, nacionalna platforma za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih, obrazovnih sadržaja.
 
Izvor: Tanjug