У плану Министарства наведено да ће директори бити у обавези да сваког уторка обавесте школску управу о броју заражене деце

22 августа, 2021

Ђацима дугујемо редован полазак у школу. На све стране се одржавају фестивали, вашари, концерти, утакмице, па је логично да и школа почне нормално. У противном, начинили бисмо неправду према деци и испало би да Кризни штаб једино не дозвољава нормално похађање наставе.

Foto: Canva

Ово је став просветних радника према предлогу Министарства просвете којим је предвиђен нормалан почетак школске године. По том плану који ће бити прослеђен Кризном штабу на разматрање, сви ђаци би заједно сели у клупе и не би се делили у групе, часови би трајали 45 минута, а у случају погоршања епидемијске ситуације школе би се делиле на три зоне: зелену, наранџасту и црвену. Тако би установе које су у зеленој зони нормално држале наставу, оне које “упадну” у наранџасту зону часове би држале по комбинованом моделу, док би школе у црвеној зони у потпуности прешле на онлајн наставу.

Зоне би се одређивале према процентима заражене деце, па би оне које имају мање од пет одсто инфицираних ђака биле у зеленој зони, оне које имају између пет и десет одсто заражених биле би у наранџастој, а установе у којима број заражених премаши 10 одсто улазе у црвену зону.

– Овај план делује прихватљиво, видећемо како ће се показати у пракси, углавном добро је што ће школа почети нормално – каже, за наш лист, Александар Марков, председник Форума београдских гимназија.

Једна од новина од првог септембра тиче се и комбиноване наставе, па тако се више неће примењивати модел по коме се једне недеље иде у школу, а следеће часови слушају код куће, већ ће се ђаци смењивати у школи сваки други дан.

– То је добра одлука и ми смо то одавно предлагали – каже Александар Марков. – У седмици када не иду у школу, већ уче од куће, ђаци се понашају као да су на распусту, губе континуитет и сваки додир са школом. Смењивање дан за даном је боље решење.

Такође, у плану Министарства је наведено да ће директори бити у обавези да сваког уторка обавесте школску управу о броју заражене деце, да би се знало у којој зони се налази конкретна образовна установа.

О начину наставе одлучиваће школе, на основу тога у којој се зони налазе, што значи да је одлучивање децентрализовано. До сада је пракса била да школа пошаље предлог Министарству просвете које је доносило коначну одлуку.

И родитељи су задовољни најавом да ће школа почети редовно. Они се слажу са проственим радницима да је онлајн настава добро само као помоћно средство, али да онлајн учење на дужи рок не даје добар резултат.

– Нарочито је важно да редовно иду у школу деца која крећу у први и пети разред основне школе и они који полазе у средњу школу. Не можемо првачиће описменити преко компјутера – кажу директори школа.

И синдикати су сагласни да школска година треба да почне регуларно 1. септембра, али да ће та одлука зависити од предлога Кризног штаба и пандемије вируса корона.

– Након одржаног састанка усаглашено је да су у опцији три модела наставе – сви ученици у школи, део у клупама, део онлајн и потпуно онлајн – рекао је Звонимир Јовић из УСПРС. – Редовну наставу не може ништа да замени, а у случају пораста броја оболелих, примениће се неки од других модела.

Кризни штаб на потезу

Коначну одлуку о предлогу Министарства просвете донеће Кризни штаб на седници која ће бити одржана почетком недеље. Могуће је да ће бити унете и неке промене у предлог Министарства, па ће сви детаљи бити познати тек након расправе на седници овог тела. Након што буде донета коначна одлука, Министарство ће школама проследити упутство о организацији наставе. Углавном, све ће бити познато најкасније до краја недеље.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "У плану Министарства наведено да ће директори бити у обавези да сваког уторка обавесте школску управу о броју заражене деце"

  1. Mima каже:

    Direktori će biti u obavezi da svakog utorka obaveštavaju školsku upravu o broju zaražene dece – a kako će oni znati broj zaražene dece? Koga oni zezaju…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама